Europa  – SUA

sondaj
  • Directorul general al BlackRock, Larry Fink, a declarat luni că mulţi lideri din mediul de afaceri cred că economia Statelor Unite se află deja într-o recesiune semnificativă, relatează Reuters.
  • Președintele Donald Trump a declarat că SUA vor aproba un buget de aproape 1.000 miliarde dolari pentru apărare în 2026, cel mai mare din istorie. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a confirmat informația, anticipând o solicitare oficială din partea Pentagonului în lunile următoare.
  • Comisia Europeană a propus luni impunerea unor tarife de retorsiune de 25% pentru o serie de produse americane, ca răspuns la tarifele impuse de preşedintele Donald Trump oţelului şi aluminiului, potrivit unui document consultat de Reuters.
  • Ministerul chinez al Comerţului afirmă că se „opune ferm” tarifelor suplimentare de 50% asupra importurilor chinezeşti ameninţate luni de preşedintele american Donald Trump, numind-o „o greşeală peste o greşeală”, relatează CNN.
  • Peter Navarro, principalul consilier comercial al preşedintelui Donald Trump, a respins luni apelul miliardarului Elon Musk pentru ”tarife zero” între Statele Unite şi Europa, numindu-l pe CEO-ul Tesla un simplu ”asamblator de maşini”, dependent de piese din alte ţări, transmite Reuters.
  • Donald Trump a ameninţat luni că va creşte tarifele pentru importurile americane din China cu încă 50%, dacă Beijingul nu renunţă la tarifele de retorsiune asupra importurilor din SUA, transmite CNBC.
  • După ce Elon Musk a declarat că este în favoarea „tarifelor zero” între Statele Unite şi Uniunea Europeană – în opoziţie cu politicile preşedintelui american – ministrul german al economiei Robert Habeck a comentat luni că patronul Tesla dă semne de „slăbiciune” şi „teamă”, relatează CNN.
  • Piloții Forțelor Aeriene Ucrainene operează avioane de luptă F-16 „în fiecare zi”, interceptand rachetele rusesti și lovind regiunea estică a Rusiei, a declarat recent cel mai înalt general american din Europa.
  • După cum reiese dintr-o serie de imagini publicate pe reţelele de socializare, pe 3 aprilie 2025, Rusia continuă construcția celei mai mari nave de război pe care a construit-o de la Războiul Rece până în prezent, nava de asalt Ivan Rogov din clasa Proiect 23900. Potrivit imaginilor, nave se afla la șantierul naval Zaliv situat în orașul Kerch din Crimeea, aflat în prezent sub control rusesc. Destinată să devină noua navă amiral a Flotei Mării Negre, Ivan Rogov depășește semnificativ dimensiunea crucișătorului cu rachete Moskva din clasa Slava, scufundat în 2022 după un puternic atac ucrainean.
  • Norvegia intenționează să aloce 4 miliarde NOK (peste 378 milioane USD) inițiativei cehe de a furniza Ucrainei muniție de artilerie.
  • Un nou raport FDD arată că SUA pot furniza arme Ucrainei, Taiwanului și Israelului fără a-și slăbi arsenalul propriu—dar doar dacă își modernizează și extinde urgent baza industrială de apărare. Lipsa investițiilor și producția limitată riscă să afecteze capacitatea pe termen lung.
  • Autoritățile germane analizează posibila implicare a Rusiei în mai multe atacuri violente atribuite solicitanților de azil, după ce ZDF a raportat că conturi rusești ar fi căutat online informații despre atacul de la Mannheim chiar înainte ca acesta să aibă loc. Guvernul tratează situația cu seriozitate, dar nu există deocamdată dovezi clare.

Orientul Mijlociu

  • Producţia de petrol a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut în luna martie, înaintea unei creşteri planificate a producţiei, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. Scăderea a fost determinată de reducerea livrărilor din Nigeria către rafinăriile interne şi de diminuarea ofertei din Iran şi Venezuela, pe fondul reînnoirii presiunilor impuse de administraţia Trump asupra acestor două state.
  • Preşedintele american Donald Trump anunţă luni, primindu-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă, că se află în discuţii ”directe” cu Iranul în dosarul nuclear şi evocă o reuniune ”la nivel foarte înalt” sâmbătă, relatează AFP.
  • Şeful armatei israeliene ordonă o anchetă ”mai aprofundată” cu privire la uciderea, la 23 martie, a 15 salvatori şi lucrători umanitari, la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, în tiruri deschise împotriva unor ambulanţe
  • Mişcarea islamistă palestiniană Hamas ”nu trebuie să aibă niciun rol” în guvernarea Fâşiei Gaza, cere preşedintele francez Emmanuel Macron Luni, în Egipt, relatează AFP.

Asia – Pacific

  • Beijingul s-a angajat luni să menţină relaţii stabile cu vecinul său, Coreea de Sud, după destituirea preşedintelui Yoon Suk Yeol de către Curtea Constituţională de la Seul, în contextul în care urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale anticipate în 60 de zile, relatează AFP.

Industria de Apărare

  • Grupul german Rheinmetall a achiziționat compania Hagedorn-NC pentru a consolida lanțul de aprovizionare cu nitroceluloză, materie primă esențială în producția de muniție. Achiziția vizează conversia producției spre utilizări militare, în contextul eforturilor europene de creștere a capacității de fabricare a obuzelor de artilerie.
  • Thales Australia și Saildrone au testat cu succes un sistem sonar remorcat integrat pe drona maritimă Surveyor, capabil să detecteze amenințări submarine cu un nivel minim de zgomot. Testele, finanțate de Marina SUA, au arătat o funcționare continuă de 26 de zile și o disponibilitate de peste 96%.
  • Rafael și General Atomics au semnat un acord pentru fabricarea în SUA a rachetei de precizie Bullseye, bazată pe modelul Ice Breaker. Racheta, adaptabilă pentru lansare din aer, de la sol sau de pe mare, este destinată forțelor americane și aliaților, deși nu a fost încă achiziționată oficial de Pentagon.
  • KNDS France și Metlen Energy & Metals au semnat un acord exclusiv pentru fabricarea în Grecia a vehiculului blindat VBCI Philoctetes. Proiectul include transfer de tehnologie, producție locală la Volos și sprijin pentru modernizarea forțelor terestre elene, în cadrul inițiativei europene ReArm.
  • Compania canadiană Galvion a inaugurat oficial un centru de producție în Gdansk, Polonia, unde produce căști balistice Caiman® pentru NATO și aliații europeni. Noua facilitate susține producția, întreținerea și instruirea, devenind un pilon strategic al industriei de apărare europene.
  • Pe 3 aprilie 2025, Fincantieri a pus chila primei fregate FREMM EVO, „Alpino”, în șantierul naval Riva Trigoso. Cu livrare estimată în 2027, noua navă integrează sisteme avansate de luptă, radar și rachete Aster 30 și SM-2, fiind proiectată pentru a face față amenințărilor maritime până în anii 2030.
  • Departamentul de Stat al SUA a aprobat solicitarea Kuweitului de modernizare și recertificare a rachetelor Patriot PAC-2, pentru îmbunătățirea eficienței împotriva rachetelor balistice și dronelor. Contractul va fi gestionat de RTX, fără offset propus până acum.
  • Estonia plănuiește achiziția unui sistem de apărare aeriană cu rază lungă, capabil să intercepteze rachete balistice rusești. Printre opțiuni: David’s Sling (Israel), Patriot (SUA) și SAMP/T (Franța–Italia). Decizia vine după achiziția IRIS-T SLM, considerat insuficient pentru amenințări balistice.

 

Sursă foto – pixabay.com