Europa – SUA
sondaj
- Diviziunile puternice dintre cele 27 de state membre ale UE vor ieşi la iveală luni, când miniştrii comerţului vor avea prima ocazie de a discuta despre cum să răspundă la tarifele SUA, scrie cotidianul Financial Times, conform căruia Italia, Grecia, Ungaria, dar şi România s-ar opune unei escaladări a războiului comercial cu Donald Trump.
- Cu patru escadrile de F-16, România începe să devină un jucător important în regiune. României îi vor fi transferate definitiv avioanele F-16 Fighting Falcon pe care Olanda le-a dislocat aici, ca parte a Centrului de Pregătire de la Baza 86 Aeriană Borcea, unde piloți români și ucraineni fac trecerea pe F-16. Astfel, Forțele Aeriene Române ajung 70 de avioane F16.
- Peste 50 de ţări au luat legătura cu Casa Albă pentru a începe negocieri comerciale, a declarat duminică Kevin Hassett, directorul Consiliului Economic Naţional al preşedintelui Donald Trump, în timp ce oficialii americani încearcă să apere noile tarife vamale extinse care au declanşat turbulenţe la nivel global, relatează Reuters.
- Deşi planurile preşedintelui Donald Trump privind tarifele vamale erau aşteptate să întărească dolarul american, realitatea din pieţele financiare a contrazis aşteptările: temerile legate de o recesiune iminentă au dus la scăderea indicelui dolarului, în pofida tarifelor deja aplicate, transmite CNBC.
- Preşedintele Aleksandar Vučić a anunţat, duminică, că Serbia va avea un nou guvern până la 18 aprilie, cu un novice în politică, Đuro Macut, în calitate de prim-ministru, relatează Politico.
- delegaţie a guvernului ucrainean este aşteptată în Statele Unite la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre un posibil acord privind mineralele, a aflat luni Reuters de la o sursă ucraineană care cunoaşte subiectul.
Orientul Mijlociu
- Iranul a lansat o amplă campanie de război electronic (EW) în Golful Persic și Strâmtoarea Hormuz, vizând aeronavele și operațiunile maritime ale SUA cu bruiaj agresiv al semnalelor GPS și de comunicații. Potrivit oficialilor americani din domeniul apărării, sistemele iraniene de bruiaj afectează aeronave critice precum RC-135 Rivet Joint, E-8C Joint STARS și drone MQ-9 Reaper, forțând unele aparate să treacă la moduri alternative de navigație. Iranul folosește sisteme mobile și fixe, dezvoltate intern sau prin inginerie inversă, care pot bruia radare, comunicații și semnale de satelit. Escaladarea vine în contextul tensiunilor crescute din regiune, pe fondul campaniei SUA împotriva milițiilor Houthi susținute de Teheran în Yemen.
- Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a redus duminică preţurile ţiţeiului pentru clienţii din Asia, destinat livrărilor din luna mai, la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni. Decizia vine la scurt timp după anunţul surprinzător, de joi, al grupului OPEC+, privind creşterea producţiei de petrol, transmite Reuters.
- Serviciile de apărare civilă din Fâşia Gaza au anunţat că cel puţin 44 de persoane au fost ucise duminică în noi atacuri aeriene ale Israelului. Armata israeliană a raportat, la rândul său, aproximativ zece proiectile trase de pe teritoriul palestinian, relatează AFP.
- Gruparea militantă palestiniană Hamas a anunţat că a lansat duminică un tir de rachete asupra oraşelor din sudul Israelului, ca răspuns la „masacrele” israeliene asupra civililor din Gaza, relatează Reuters.
- Un oficial palestinian a declarat pentru AFP că forţele israeliene au ucis duminică un adolescent american în Cisiordania ocupată, armata israeliană afirmând că a omorât un „terorist” care arunca cu pietre în vehicule.
Asia – Pacific

- În timp ce ţările din întreaga lume se străduiesc să negocieze concesii în urma escaladării de către preşedintele american Donald Trump, săptămâna trecută, a unui război comercial global, China a adoptat o tactică diferită, scrie CNN.
- India nu plănuieşte să adopte măsuri de retorsiune împotriva tarifului de 26% impus de preşedintele Donald Trump importurilor din această ţară asiatică, potrivit unui oficial guvernamental indian, care a invocat negocierile aflate în desfăşurare pentru un acord comercial bilateral, transmite Reuters.
- Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a propus duminică începerea negocierilor comerciale cu Statele Unite pe baza unui regim de tarife zero, angajându-se să elimine barierele comerciale în loc să adopte măsuri de retorsiune, şi promiţând creşterea investiţiilor taiwaneze în economia americană, transmite Reuters.
- Armata australiană încearcă să își modernizeze rapid capacitățile de apărare aeriană, pe fondul creșterii amenințărilor din partea Chinei. Deocamdată, accentul este pus pe senzori și sisteme de comandă, nu pe interceptoare, iar Australia dispune doar de câteva baterii NASAMS și trei distrugătoare de război.
- Achiziția de către Canada a sistemului de radar de supraveghere JORN din Australia – cel mai mare export de apărare al Canberrei – ar trebui să fie doar începutul unei cooperări mai ample între cele două „puteri polare”, scrie Elizabeth Buchanan în Breaking Defense. Ambele state dețin interese strategice în regiunile polare: Canada în Arctica, unde deține 40% din teritoriu și 70% din coastă, iar Australia în Antarctica, unde revendică 42% din continent. Totodată, ambele urmăresc cu îngrijorare creșterea prezenței Chinei în ambele regiuni.
Africa
- Franţa şi Egiptul au semnat acorduri de parteneriat strategic în educaţie, transporturi şi sănătate.
- Şeful diplomaţiei franceze Jean-Noel Barrot a anunţat, după o vizită întreprinsă duminică la Alger unde a avut o întrevedere cu preşedintele Abdelmadjid Tebboune, dorinţa celor două ţări de „a intra într-o nouă fază” după grava criză din relaţiile lor bilaterale.
America de Sud
- Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro şi-a adunat duminică zeci de mii de susţinători la Sao Paulo într-o primă manifestaţie în favoarea sa de când Curtea Supremă a decis să îl judece pentru o presupusă tentativă de lovitură de stat, relatează AFP.
- Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în Panama, pe fondul declarațiilor recente ale președintelui Donald Trump, care susține că SUA „își recapătă controlul asupra Canalului Panama”.
- Ministrul Apărării din Brazilia, José Múcio, a anunțat la conferința LAAD 2025 de la Rio de Janeiro că Polonia, Finlanda și Turcia sunt în negocieri avansate pentru achiziția avionului de transport tactic C-390 Millennium, produs de Embraer. Anunțul vine la câteva zile după ce Suedia a confirmat oficial achiziția a patru aeronave C-390, devenind al cincilea stat membru NATO care optează pentru acest model.
Industria de Apărare
- Administrația Trump 2.0 a anunțat un război comercial al SUA împotriva întregii lumi prin impunerea de tarife mai multor state, inclusiv aliate, tarife ce se încep de la 10% și pot ajunge chiar și la 34%. E ceea ce președintele Donald Trump a numit „Ziua Eliberării”. Dar efectul pe termen mediu va lovi și industria de apărare din State. 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse de piața internă.
- Hanwha va construi o fabrică în România, lucru confirmat recent și de CEO-ul gigantului coreean. Fabrica va fi amplasată în județul Dâmbovița iar coreenii doresc ca România să devină hub strategic pentru distrubuția de armament în Europa. Nu doar obuziere K9 Thunder, dar și mașini de luptă de ultimă generație Redback, cu care Hanwha va intra în licitația pe care România o va lansa curând.
- Decizia președintelui american Donald Trump de a impune un tarif de 10% pentru exporturile britanice stârnește îngrijorare în industria de apărare a Regatului Unit. Kevan Craven, CEO-ul ADS Group, a declarat că firmele membre estimează costuri suplimentare de zeci de milioane de lire, în special din cauza aluminiului și oțelului.
- Grupul de apărare EDGE din Emiratele Arabe Unite își consolidează prezența în America Latină, anunțând noi parteneriate strategice cu Brazilia. În cadrul expoziției LAAD Defense & Security, compania a semnat un acord cu Marina braziliană pentru dezvoltarea unui sistem anti-drone, care va integra radare, senzori electro-optici și tehnologii de bruiaj.
- Răspunsul naval american la atacurile Houthi din Marea Roșie – peste 220 de rachete lansate în 18 luni – a generat o explozie a cererii pentru sisteme de apărare și motoare de rachete, punând presiune uriașă pe lanțurile de producție. Barbara Borgonovi, președinta diviziei Naval Power la Raytheon, a explicat pentru Breaking Defense cum compania investește masiv în fabrici și automatizare: 115 milioane $ în Huntsville (SM-3, SM-6), 450 milioane $ în McKinney (electronice avansate) și parteneriate noi cu furnizori ca Nammo și Avio pentru a spori producția de motoare de rachetă.
- Turcia a anunțat finalizarea fazei de proiectare preliminară a rachetei GÖKHAN, primul sistem aer-aer național propulsat cu motor ramjet, capabil să intercepteze ținte la distanțe de peste 100 km. Proiectul, dezvoltat de TÜBİTAK SAGE în cadrul unui contract semnat cu Ministerul Apărării în 2021, intră acum în faza de testare la sol.
Sursă foto – alert24.ro