- Curtea Constituțională a României a respins cele patru sesizări ale proiectelor legislative care ofereau cadru legal Armatei României să angajeze drone care violează teritoriul românesc. Legile fuseseră contestate la CCR de trei partide politice: AUR, POT și SOS.
- Polonezii aprobă redirecționarea către apărare a fondurilor PNRR. General: În caz de război muniția ne ajunge doar o săptămână sau două.
- Patru militari taiwanezi, trei din garda prezidenţială, condamnaţi la închisoare, cu privire la spionaj în favoarea Chinei şi trădare, în perioada 2022-2024. Ei au trimis spionajului chinez informaţii militare fotografiate, în schimbul a până la 16.500 de euro.
- Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Sociale din SUA (HHS) a anunţat joi că va reduce aproximativ 10.000 de locuri de muncă cu normă întreagă şi va închide jumătate din birourile sale regionale, ceea ce reprezintă o revizuire majoră a departamentului condus de Robert F. Kennedy jr., relatează Reuters.
- Un avion de recunoaştere rus s-a apropiat joi de coasta de nord-est a Germaniei, după care s-a întors în Rusia – escortat de două avioane de luptă germane -, anunţă Forţele Aeriene germane (Luftwaffe), care confirmă o dezvăluire a tabloidului german Bild, relatează AFP.
- Politicile protecţioniste ale Casei Albe riscă să lovească mai puternic economia Statelor Unite decât pe cea a Europei în perioada imediat următoare, a declarat preşedinta executivă a Banco Santander, Ana Botín, într-un interviu acordat CNBC joi, în marja summitului IIF European 2025, desfăşurat la Bruxelles, transmite CNBC.
- Moscova denunţă joi o ”militarizare” a Mayotte şi acuză Parisul de o controlare ”ilegală” a arhipelagului, după anunţarea recentă a unei consolidări a prezenţei militare franceze în acest departament francez de peste mări, relatează AFP.
- Anunţul preşedintelui american Donald Trump privind impunerea unui tarif de 25% pentru importurile auto a provocat un val de reacţii în întreaga lume, constructorii auto avertizând joi asupra unor creşteri imediate de preţuri şi a riscului de pierderi de locuri de muncă în marile economii exportatoare de automobile – multe dintre ele fiind aliate tradiţionale ale SUA, relatează Reuters.
- Aliaţii europeni ai Ucrainei, reuniţi joi la Paris, s-au pronunţat în unanimitate împotriva oricărei ridicări a sancţiunilor impuse Rusiei, iar Franţa şi Regatul Unit sunt pregătite să desfăşoare trupe în Ucraina drept ”garanţie de securitate”, relatează AFP.
- Ministerul Apărării din Polonia a semnat un contract de 1,7 miliarde de dolari pentru achiziția a 111 vehicule blindate de luptă Borsuk, produse local de grupul PGZ. Acestea vor înlocui vechile transportoare sovietice BWP-1, livrările fiind programate între 2025 și 2029.
- Forțele Aeriene ale Portugaliei au început discuții cu compania italiană Leonardo pentru modernizarea la jumătatea duratei de viață a elicopterelor de căutare și salvare AW101. Upgrade-ul vizează în principal sistemele de avionică și senzori, în contextul în care aeronavele sunt în serviciu de aproape 20 de ani. Decizia urmează exemplul Canadei și Danemarcei, care au demarat procese similare.
- Compania turcă Havelsan și fabrica egipteană Kader vor produce împreună vehicule terestre fără echipaj (UGV) în Cairo. Proiectul marchează un pas important în cooperarea militară dintre cele două țări și vizează un design adaptat condițiilor din Orientul Mijlociu. Prototipul este așteptat în septembrie 2025, la expoziția de apărare EDEX.
- Forțele Spațiale ale SUA iau în calcul anularea dezvoltării propriei rețele de sateliți pentru arhitectura Proliferated Warfighter și utilizarea sateliților Starshield de la SpaceX, potrivit senatorului Kevin Cramer. Decizia ar accelera implementarea, dar ar exclude alte companii de la licitații. Oficialii Forțelor Aeriene susțin că nu a fost luată încă o decizie și evaluează toate opțiunile în contextul bugetului pentru 2026.
sondaj
Sursa foto – alert24.ro