- Şefii de stat major din aproximativ 30 de ţări pregătiţi să contribuie cu garanţii de securitate pentru Ucraina se întâlnesc joi în Marea Britanie pentru a discuta un plan de menţinere a păcii în cazul unei încetări a focului cu Rusia, conform AFP.
- Comisia Europeană propune un plan ambițios pentru consolidarea industriei europene de apărare, oferind până la 150 miliarde euro în împrumuturi garantate pentru achiziții comune între state membre. Inițiativa vizează crearea unui adevărat ecosistem de apărare european, cu investiții în apărare aeriană, mobilitate militară, drone și sisteme strategice. Kaja Kallas, responsabila UE pentru afaceri externe, a subliniat că Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate în fața agresiunii Rusiei. Planul va fi discutat în Consiliul European, iar deciziile finale sunt așteptate în iunie 2025.
- Lira turcească a atins un minim record faţă de dolar, iar indicele bursier de referinţă al Turciei a scăzut cu până la 7% după arestarea surprinzătoare a primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, un rival politic al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi o figură proeminentă a opoziţiei, pe baza unor acuzaţii pe care acesta le neagă, transmite CNBC.
- Compania petrolieră sârbă NIS, deţinută majoritar de companiile ruse Gazprom Neft şi Gazprom, a depus o a doua cerere către autorităţile americane pentru o exceptare de la sancţiuni, a declarat miercuri directorul general al companiei de stat Srbijagas, Dusan Bajatovic, citat de Reuters.
- Secretarul american al energiei, Chris Wright, a declarat că Statele Unite ar putea interveni pentru a gestiona centralele electrice ucrainene dacă acest lucru ar fi util pentru a asigura o încetare a focului şi pentru a aduce pacea în ţara devastată de război, relatează Reuters.
- Principalii doi congresmeni republicani care conduc comisiile de supraveghere a Pentagonului în Congresul SUA au emis miercuri o declaraţie comună rară, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la o posibilă reorganizare a comandamentelor militare americane de către administraţia Trump, care ar putea include inclusiv o renunţare la comanda NATO în Europa, relatează Reuters.
- Armata israeliană a declarat joi că a interceptat o rachetă lansată din Yemen, în timp ce houthi au afirmat că a vizat aeroportul Ben Gurion, în apropiere de Tel Aviv.
- Palantir Technologies a livrat primele două sisteme Tactical Intelligence Targeting Access Node (TITAN) către armata SUA, în cadrul unui contract de 178 de milioane de dolari semnat în martie 2024. TITAN este un sistem de ultimă generație destinat îmbunătățirii conectivității dintre senzorii de colectare a datelor și armamentul din teren. Compania a livrat un exemplar din fiecare variantă: unul avansat, capabil să primească date de la senzori spațiali, și unul standard, instalat pe vehicule tactice. În total, Palantir va furniza 10 astfel de sisteme până în 2026, moment în care armata va decide dacă trece la producția de serie.
- Gigantul Emiratelor Arabe Unite, EDGE Group, a anunțat un joint venture cu firma franceză CMN NAVAL, sub denumirea AD NAVAL, pentru fabricarea de nave mici și medii, inclusiv corvete și patrulere offshore. Parteneriatul, bazat pe o comandă existentă de 7 miliarde euro, va permite EDGE să își extindă capacitățile în domeniul naval și să integreze propriile sisteme de armament pe navele produse. EDGE deține 51% din noua companie, iar proiectele destinate țărilor non-NATO vor fi gestionate prin această alianță.
- Saab și Forțele Aeriene Suedeze au dezvoltat în doar 84 de zile sistemul modular „Loke”, destinat combaterii dronelor. Acesta folosește radarul Giraffe 1X, sistemul de armament Trackfire și un centru de comandă mobil. Dezvoltat rapid prin integrarea tehnologiilor existente, „Loke” va fi complet operațional în Forțele Aeriene Suedeze până la sfârșitul anului 2025.
- BAE Systems va furniza tunul naval Bofors 40 Mk4 pentru fregata PES a Marinei Columbiene, în urma unui contract cu Damen Naval. Instalarea este programată pentru 2029, Columbia devenind a doua țară din America Latină, după Brazilia, care adoptă acest sistem. Tunul Bofors 40 Mk4 este compact, capabil să angajeze rapid ținte aeriene și navale, având o rază de acțiune de 12.500 m și o cadență de 300 de lovituri pe minut.
- Statele Unite și Australia au semnat două Memorandumuri de Înțelegere (MOU) pentru co-producția de muniție de artilerie de 155 mm și asamblarea sistemelor de rachete GMLRS pentru HIMARS. Aceste acorduri întăresc parteneriatul militar și securitatea în Indo-Pacific, oferind Australiei o capacitate extinsă de producție de armament. Sistemele HIMARS vor fi livrate începând cu 2026, iar Australia va deveni autonomă în producția de muniție și rachete pentru apărare.
sondaj
Sursa foto – alert24.ro