- Putin a acceptat să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina, în urma unei convorbiri telefonice cu Donald Trump, dar a respins un armistițiu total, cerând încetarea sprijinului militar occidental pentru Kiev. Liderii europeni salută progresul, dar insistă că o pace durabilă nu poate fi negociată fără Ucraina. În același timp, sirene de alarmă și explozii au fost raportate la Kiev după discuțiile dintre Putin și Trump.
- Emisarul american pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff a anunţat că discuţiile diplomatice dintre SUA şi Rusia vor avea loc pe 23 martie la Jeddah, Arabia Saudită, transmite The Kiev Independent.
- Administraţia Trump a publicat mii de dosare legate de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, care fuseseră clasificate anterior. Va dura ceva până când specialiştii vor putea parcurge cele 1.123 de documente, dar nu există niciun indiciu că dosarele vor conţine vreo informaţie bombă şi nici nu există nimic care să schimbe concluzia actuală a asasinării lui Kennedy, transmite CNN.
- Ucraina a achiziţionat 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, în cadrul unui acord între compania de stat Naftogaz şi firma poloneză Orlen, la doar câteva zile după ce Kievul şi-a anunţat intenţia de a cumpăra volume mari de gaze americane în acest an, a transmis Naftogaz marţi, citată de Reuters.
- Universitatea din Istanbul a anunţat marţi că a anulat diploma principalului rival politic al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, din cauza unor nereguli, dând o lovitură opoziţiei cu câteva zile înainte ca aceasta să îl aleagă drept candidat prezidenţial în următoarele alegeri, relatează Reuters.
- Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că Franţa va comanda avioane de luptă Rafale suplimentare în anii următori şi va investi aproape 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) într-una dintre bazele sale aeriene pentru a echipa escadrilele sale cu cea mai nouă tehnologie de rachete nucleare, transmite Reuters.
- Cel puţin zece lovituri americane au vizat zone din Yemen, inclusiv provincia Saada şi Hodeidah, a relatat presa houthi din Yemen miercuri dimineaţă, potrivit Reuters.
- Biroul procurorului belgian a anunţat marţi că a inculpat cinci persoane în ancheta privind mita din Parlamentul European, în care ar fi implicată compania chineză Huawei, relatează Reuters.
- Franţa va moderniza una dintre principalele baze aeriene ale ţării pentru a putea găzdui arme nucleare, a anunţat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, citat de POLITICO.
- Franța va desfășura avioane de luptă Rafale echipate cu focoase nucleare supersonice de-a lungul graniței sale cu Germania în 2035, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron la 18 martie la baza aeriană Luxeuil-Saint-Sauveur, potrivit BFMTV.
- La 14 martie 2025, Hans Tino Hansen, fondator și CEO al Risk Intelligence, a informat că Danemarca și-a limitat oficial opțiunile pentru un sistem de apărare antiaeriană terestră cu rază lungă de acțiune (GBAD) la Patriot și SAMP/T. În plus, țara evaluează NASAMS, IRIS-T SLM, VL-MICA și IFPC pentru programul său de apărare aeriană cu rază scurtă până la medie. Evaluările actuale sugerează că SAMP/T NG și NASAMS sunt principalele sistemele luate în calcul în cadrul programului GBAD cu rază lungă și, respectiv, cu rază scurtă de acțiune ale Danemarcei.
- Ministerele apărării din Estonia, Lituania, Letonia și Polonia au anunțat împreună că recomandă retragerea din Convenția de la Ottawa, care interzice minele antipersonal, din cauza deteriorării situației de securitate cauzată de Rusia.
- Peste 90% din achizițiile de armament ale României sunt din SUA. E o naivitate să crezi că Europa se poate decupla peste noapte de SUA. Criza din Ucraina a demonstrat că Europa e încă profund dependentă de America din punct de vedere al securității iar industriile de apărare europene încă nu sunt capabile să țină singure o situație de criză majoră.
- China a efectuat manevre coordonate între sateliți, o tactică descrisă drept „dogfighting în spațiu” de către generalul Michael Guetlein, adjunctul șefului operațiunilor spațiale din Space Force. Observațiile din 2024 au arătat că cinci obiecte chinezești s-au deplasat sincronizat în orbita joasă a Pământului, exersând tehnici avansate de luptă orbitală. Oficialul american subliniază că decalajul tehnologic dintre SUA și rivalii săi s-a redus semnificativ, iar Space Force solicită mai multe resurse pentru a menține „superioritatea spațială”.
- China desfășoară operațiuni de influență în Orientul Mijlociu pentru a submina relațiile dintre SUA și partenerii săi regionali, susține un oficial militar american. Beijingul promovează narative care prezintă SUA ca un partener nesigur, în timp ce își oferă propriile echipamente militare ca alternative mai accesibile și rapide. Beijingul participă la exerciții militare cu state din regiune, inclusiv Emiratele Arabe Unite, și își promovează produsele militare la expoziții din Bahrain și Egipt. În ceea ce privește situația de securitate regională, oficialii americani observă o scădere a activității milițiilor susținute de Iran, cu excepția rebelilor Houthi, care continuă să dezvolte armament și să inoveze tactic.
- China consideră DeepSeek un progres strategic major, consolidându-i autonomia tehnologică și influența globală. Beijingul susține că acest instrument demonstrează capacitatea Chinei de a inova în ciuda sancțiunilor occidentale și poate remodela competiția globală în AI. DeepSeek este promovat ca o alternativă la modelele occidentale, având atât aplicații comerciale, cât și militare.
sondaj
Sursa foto – alert24.ro