- China, Iranul şi Rusia cer vineri o ridicare a sancţiunilor impuse Teheranului, în cadrul unor negocieri tripartite la Beijing, în contextul unei presiuni puternice a Statelor Unite în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.
- Preşedintele american Donald Trump a declarat că intenţionează să vorbească marţi cu liderul rus Vladimir Putin despre încheierea războiului din Ucraina, relatează Reuters.
- Rusia va cere garanţii solide în orice acord de pace privind Ucraina că ţările NATO vor exclude Kievul de la aderare şi că Ucraina va rămâne neutră, a declarat un ministru adjunct de externe rus, potrivit Reuters.
- Peste 1 300 de angajaţi de la Vocea Americii au fost plasaţi în concediu administrativ, sâmbătă, iar finanţarea pentru două servicii de ştiri americane care transmit către regimuri autoritare a fost întreruptă, la o zi după ce preşedintele Donald Trump a ordonat desfiinţarea societăţii-mamă a canalului media finanţat de guvern şi a altor şase agenţii federale, relatează Reuters.
- Administraţia Trump ia în considerare introducerea unor restricţii de călătorie pentru cetăţenii anumitor ţări, potrivit unor surse familiarizate cu subiectul şi unui memoriu intern obţinut de Reuters.
- Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu liderul american Donald Trump despre eforturile de a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina şi de a reface stabilitatea în Siria, a transmis biroul lui Erdogan, potrivit Reuters.
- Armata ucraineană a lansat cu succes racheta antinavă avansată Neptun, a anunţat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski. E vorba de o versiune care atinge 1.000 de kilometri.
- Italia lucrează la un plan industrial care va stimula conexiunile dintre sectoarele auto, de apărare şi aeronautic, acesta urmând să fie prezentat în luna iunie, a anunţat duminică ministrul Industriei, Adolfo Urso, citat de Reuters.
- Canada îşi arată forţa economică în negocierile comerciale cu SUA, în contextul ameninţărilor preşedintelui Donald Trump privind impunerea unor tarife de 25% pentru bunurile canadiene şi sugestiile ca ţara să devină un stat american. Aceste atacuri au declanşat un val de naţionalism în rândul canadienilor, care au început să boicoteze produsele americane şi să impună propriile sancţiuni economice, transmite CNBC.
- Preşedinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a repetat vineri că se va opune oricărei intervenţii militare americane împotriva cartelurilor de droguri pe teritoriul mexican, scrie Agerpres și AFP.
- China şi SUA concurează pentru a dezvolta prima centrală nucleară pe bază de fuziune la scară industrială, un sector estimat la peste 1 trilion de dolari până în 2050. Deşi SUA a fost lider decenii la rând, China recuperează rapid, investind dublu faţă de americani şi construind reactoare la o viteză record, transmite CNBC.
- Rebelii houthi din Yemen au revendicat duminică un atac asupra unui portavion american în Marea Roşie, ca ripostă la loviturile lansate cu o zi înainte de Statele Unite, care, potrivit Washingtonului, au ucis mai mulţi lideri ai mişcării susţinute de Iran, relatează AFP.
- Ministerul azer al Apărării a acuzat, duminică, forţele armene că au deschis focul asupra poziţiilor militare, acuzaţii negate de Erevan.
- Zeci de mii de protestatari s-au adunat sâmbătă în capitala Serbiei, Belgrad, pentru a participa la unul dintre cele mai ample mitinguri din ultimele decenii. Studenţii şi muncitorii s-au confruntat cu poliţia antirevoltă şi cu susţinătorii preşedintelui Aleksandar Vucic, relatează Reuters.
- Presa poloneză semnalează mișcări importante de trupe rusești care ar putea constitui o amenințare pentru granițele Poloniei. Coridorul Suwalki este văzut de mulți drept ”călcâiul lui Achile” al NATO, poziția sa făcându-l o țintă fragilă, în fața unui atac-surpriză al Rusiei.
- Există dovezi că Rusia alimentează migrația în mai multe moduri, inclusiv transportarea persoanelor către granițele UE, sprijinirea contrabandiștilor și creșterea instabilității și violenței în anumite regiuni, inclusiv Siria și părți din Africa.
- Canada reevaluează achiziția avioanelor F-35, în valoare de 19 miliarde de dolari canadieni, din cauza incertitudinilor privind politica externă a administrației Trump. Ministrul Apărării, Bill Blair, a anunțat că vor fi explorate alternative, precum Saab Gripen, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon sau Boeing F/A-18 Super Hornet. De asemenea, Canada ia în considerare dezvoltarea unui program propriu de avioane de luptă pentru a reduce dependența de industria militară americană.
- Spania va moderniza tancurile Leopard 2E pentru a îmbunătăți puterea de foc, protecția și integrarea pe câmpul de luptă. Indra și Rheinmetall Electronics au semnat un acord pentru actualizarea sistemelor de comandă și control, precum și instalarea unui tun L55-A1 și a unui sistem de protecție activă. Programul de modernizare se va desfășura în mai multe etape, cu prima fază operațională estimată pentru 2029. Această inițiativă consolidează capacitățile Spaniei și alinierea forțelor sale la standardele NATO.
- China a dezvoltat un nou sistem de barje pentru transfer rapid de provizii de la nave la țărm, având potențiale aplicații militare într-o invazie a Taiwanului. Aceste barje ar putea permite Chinei să mențină o linie logistică eficientă după stabilirea unui cap de pod. Totuși, eficiența lor depinde de capacitatea de protecție împotriva apărării avansate a Taiwanului, inclusiv rachete anti-navă și sisteme de apărare aeriană.
- Grecia va moderniza cele patru submarine din clasa Papanikolis și intenționează să achiziționeze patru noi submarine, conform anunțului așteptat pe 27 martie 2025. Primele torpile grele SeaHake Mod4 vor ajunge la baza navală Salamis în această vară, după întârzieri cauzate de probleme logistice. Modernizarea și noile achiziții vor permite Marinei Elene să opereze o flotă de nouă submarine moderne, consolidând capacitățile sale maritime în regiune.
sondaj
Sursă foto – pixabay.com