• Noile tarife comerciale impuse de SUA ar putea împinge cea mai mare economie a Europei într-o recesiune, a avertizat joi preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, în contextul dezbaterilor din Germania privind o posibilă reformă a politicilor fiscale, transmite Reuters.
  • Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a afirmat, întrebat dacă şi România ar putea cere, după modelul polonez, ca SUA să mute focoase nucleare pe teritoriul său, că ţara noastră nu va face aşa ceva pentru că este „foarte temătoare” şi nu este proactivă, nu realizează proporţia nevoilor de apărare şi de securitate în ideea descurajării unui eventual agresor.
  • Diplomaţi de rang înalt din Rusia, China şi Iran au început, vineri, la Beijing, discuţii cu privire la programul nuclear al Iranului, a informat presa de stat chineză
  • Canada a iniţiat o plângere oficială la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva Statelor Unite, contestând tarifele impuse de administraţia Trump aplicate importurilor de oţel şi aluminiu canadiene, transmite Reuters.
  • Prtenţialul nou prim-ministru al Groenlandei a respins încercarea lui Donald Trump de a prelua controlul asupra insulei, afirmând că groenlandezii trebuie să aibă dreptul de a-şi decide propriul viitor, pe măsură ce se îndreaptă spre independenţa faţă de Danemarca, relatează The Guradian.
  • Preşedintele SUA Donald Trrump i-a mărturisit lui Mark Rutte, pe care l-a primit joi, la Casa Albă, că l-a susţinut pentru funcţia de secretar general al NATO, adăugând: ”A mai fost o altă persoană care nu mi-a plăcut”. Unicul contracandidat al lui Rutte a fost preşedintele Klaus Iohannis, care s-a retras din cursă.
  • Azerbaidjanul anunţă joi că a ajuns la un ”Acord de Pace” cu cu Armenia, în urma unor negocieri în vederea soluţionării conflictului care opune de zeci de ani cele două ţări ţări din Caucaz, relatează AFP.
  • Deputaţii francezi au adoptat miercuri o rezoluţie pentru creşterea sprijinului pentru Ucraina, care include un apel la confiscarea activelor ruseşti îngheţate, o măsură la care guvernul se opune, relatează AFP.
  • Partidul de guvernământ din Ungaria a propus modificări constituţionale care să permită interzicerea unui marş anual de celebrare a comunităţii LGBTQ+, dar şi expulzarea persoanelor cu dublă cetăţenie dacă se consideră că acestea reprezintă o ameninţare la adresa suveranităţii ţării, relatează Reuters.
  • Marina turcă a efectuat cu succes un test de lansare a variantei submarine a rachetei anti-navă „Atmaca” pe 12 martie 2025, de pe submarinul TCG Preveze, în largul coastelor Mersin. Dezvoltată de Roketsan, racheta înlocuiește treptat Harpoon-ul RGM-84 în dotarea navelor turcești. Testul a confirmat capacitatea de lansare a rachetei din tuburile torpilă ale submarinului. Racheta „Atmaca” atrage interes internațional, fiind deja achiziționată de Indonezia și Malaezia.
  • Politica anti-NATO a președintelui Donald Trump ar putea afecta vânzările avionului de luptă F-35, spun experți și foști oficiali din domeniul apărării. Țări precum Germania și Canada ar putea reconsidera comenzile recente, iar alte state NATO ar putea căuta alternative europene, precum Rafale sau Eurofighter. În ciuda asigurărilor oficiale, incertitudinea privind sprijinul SUA pentru aliați afectează încrederea în acest program.
  • Forțele Aeriene ale Algeriei au început operarea avioanelor de vânătoare Sukhoi Su-35 la baza Oum Bouaghi, pe 13 martie 2025. Acestea au fost inițial produse pentru Egipt, dar livrarea a fost anulată din motive politice. Algeria a optat pentru Su-35 ca soluție temporară, în așteptarea livrărilor întârziate ale Su-57 Felon, consolidându-și astfel capacitățile aeriene.
  • Bulgaria intenționează să achiziționeze obuziere autopropulsate CAESAR din Franța, a anunțat ministrul apărării Atanas Zapryanov. Acestea vor înlocui vechile obuziere sovietice Gvozdika 122mm, făcând parte dintr-un program amplu de modernizare militară. Achiziția se aliniază obiectivului Bulgariei de a atinge 2,5% din PIB pentru apărare și de a înlocui echipamentele sovietice cu tehnică militară occidentală.
  • Companiile Leonardo (Italia) și Baykar (Turcia) au semnat un acord de colaborare pentru dezvoltarea sistemelor aeriene fără pilot (UAV) destinate pieței europene. Parteneriatul vizează adaptarea dronelor Akinci, Bayraktar TB2, TB3 și Kizilelma la standardele europene, integrarea sistemelor avansate C4I și AI, precum și dezvoltarea munițiilor inteligente. Prima dronă rezultată din acest acord ar putea fi operațională în 18 luni.

 

sondaj

Sursă foto- alert24.ro