Situația medicului rezident Filip Andrei Ciolacu, fiul premierului Marcel Ciolacu, a stârnit controverse în spațiul public după ce s-a aflat că, deși a fost repartizat la Târgu Mureș în urma examenului de rezidențiat, a reușit să se detașeze la București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

sondaj

Cum a ajuns Filip Ciolacu la Matei Balș?

Rezultatele de la rezidențiat din 2024 au arătat că Filip Ciolacu a obținut 579 de puncte, ceea ce l-a plasat pe locul 4.503 în clasament. Acest punctaj nu i-ar fi permis alegerea unui loc în București, unde ultima medie pentru specialitatea Microbiologie medicală a fost 654. Astfel, Ciolacu Jr. a fost repartizat conform regulilor la Spitalul Clinic Județean din Târgu Mureș.

Cu toate acestea, la mai puțin de o lună de la repartizare, Filip Ciolacu a solicitat o detașare către Institutul „Matei Balș” din București. De fapt, au fost patru cereri succesive, aprobate pe tot parcursul anului 2025, ceea ce i-a permis să rămână întreaga perioadă la București.

Rolul ministrului Alexandru Rafila în aprobarea detașării

Un detaliu semnificativ în acest proces este faptul că singurul coordonator de rezidenți pe Microbiologie la Institutul „Matei Balș” este Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății și membru PSD, partid condus de Marcel Ciolacu. Întrebat despre posibilitatea unui conflict de interese, Rafila a negat orice favoritism, afirmând că „orice rezident are dreptul să solicite o detașare, dacă există aprobarea coordonatorilor”.

Coordonatorul de la Târgu Mureș, Adrian Man, a confirmat pentru presă că a aprobat detașarea lui Filip Ciolacu, dar a refuzat să detalieze motivele invocate de acesta, invocând confidențialitatea.

Fenomenul detașărilor: Abatere sau normalitate?

Detașările medicilor rezidenți nu sunt neobișnuite în sistemul medical românesc. Aproximativ 10-20% dintre rezidenți se detașează din diverse motive, inclusiv pentru probleme de sănătate, situații familiale sau lipsa unor condiții adecvate de pregătire în spitalele unde au fost repartizați inițial. Totuși, mulți medici susțin că acest mecanism este folosit pentru a favoriza anumiți candidați care nu au obținut punctajul necesar pentru centrele universitare mari.

„Detașarea trebuia să fie o soluție excepțională, dar acum a devenit o portiță de scăpare pentru cei care nu au reușit să intre direct în marile spitale”, a declarat pentru presă un medic rezident.

Reacția premierului Marcel Ciolacu

Întrebat despre situația fiului său, premierul Marcel Ciolacu a adoptat o poziție defensivă: „Are 25 de ani, este căsătorit și este doctor Filip Andrei Ciolacu. Sunt 20.000 de rezidenți în acest moment în detașare”.

Totuși, criticii susțin că detașările nu sunt aprobate în mod egal pentru toți rezidenții și că numele premierului ar fi putut influența procesul.

Impactul asupra sistemului medical

Detașările excesive din spitalele din provincie către marile centre medicale au consecințe grave asupra sistemului de sănătate. Spitalele mai mici, deja afectate de lipsa de personal, se confruntă cu un deficit tot mai mare de medici, în timp ce spitalele universitare devin supraaglomerate.

Unii medici au propus reformarea sistemului de detașări, incluzând plafonarea numărului maxim de luni pe care un rezident le poate petrece detașat și limitarea criteriilor pentru care se poate aproba o astfel de mutare.

Cazul Filip Ciolacu ridică semne de întrebare asupra transparenței procesului de detașare a rezidenților. Deși există precedente similare, faptul că detașarea lui a fost aprobată rapid și că s-a realizat sub coordonarea unui ministru PSD ridică suspiciuni de favoritism. Întrebarea rămâne: este detașarea un drept accesibil pentru toți rezidenții sau doar pentru cei cu conexiuni politice puternice?

Sursă – SNOOP

 

Sursa foto – mediaflux.ro