DIICOT a reținut joi, 6 martie 2025, şase persoane acuzate de trădare şi constituirea unui grup infracțional organizat care intenționa să submineze statul român şi să creeze un regim paralel denumit „Geția”. Gruparea, care includea fosti militari, jurnalişti şi profesori, se afla sub monitorizarea autorităților de mai mult timp şi era suspectată de colaborare cu agenți ruşi.

sondaj

Structura „Geției”

Conform documentelor publicate pe site-ul Getia.ro, suspecții intenționau să construiască un stat paralel cu o organizare complexă. Pe latura militară, entitatea era condusă de Statul Major Vlad Țepeș (SMVT) şi un Centru Național Energo-Informațional (CNEI).

La nivel civil, „Geția” urma să fie guvernată printr-o ierarhie rigidă, care includea:

  • Sfatul Înțelepților (13 membri) – organism decizional suprem;
  • Consiliul Bătrânilor (130 de membri);
  • Comitetele de Moși (1300 de membri);

Executivul era organizat sub forma a nouă ministere, fiecare cu roluri distincte:

  1. Ministerul Dreptății
  2. Ministerul Omului (incluzând Educația, Sănătatea, Munca, Turismul şi Cultura)
  3. Ministerul Gliei (Agricultură, Ape, Păduri, Mediu, Energie)
  4. Ministerul Viitorului (Cercetare, Dezvoltare, Inovare, Digitalizare)
  5. Ministerul Bunăstării (Finanțe, Economie, Industrie)
  6. Ministerul Mișcării (Transport, Infrastructură)
  7. Ministerul Treburilor Externe
  8. Ministerul Treburilor Interne
  9. Ministerul Apărării Geției

Obiectivele Grupării

Conform investigațiilor DIICOT, gruparea avea următoarele obiective principale:

  • Recuperea teritoriilor „istorice” pierdute de România în favoarea Ucrainei;
  • Reluarea relațiilor economice şi diplomatice cu Rusia, China şi Iran;
  • Proclamarea neutralității României şi retragerea din NATO;
  • Desființarea partidelor politice şi instaurarea unui regim „veritocratic”, bazat pe „adevărul divin”;
  • Schimbarea numelui țării din România în Geția, adoptarea unei noi constituții, a unui nou drapel şi a unui nou imn național.

Legături cu Rusia şi Implicarea în Propagandă

Adrian Robertin Dinu, liderul grupării şi fondatorul Statului Major al Comandamentului Vlad Țepeș, a fost reținut alături de Şftefan Mateescu, Raul-Mihail Lupu, Georgică-Cristian Atitiene, Radu Pompiliu Ȟofran şi Marius Semeniuc. Aceștia organizau întâlniri cu agenți ruşi, iar doi dintre ei au călătorit la Moscova în ianuarie 2025 pentru a obține sprijin extern.

Într-un videoclip publicat pe TikTok în octombrie 2024, Adrian Robertin Dinu critica sistemul politic din România, acuzând că votul nu contează şi că soluția este „răsturnarea completă a sistemului” cu „binecuvântarea Federației Ruse”. Acesta a avertizat că, în cazul în care „Planul A” eșuează, „Planul B” presupune un război civil.

Implicarea Candidatului Pro-Rus Călin Georgescu

În ajunul reținerii membrilor grupării, Călin Georgescu, un cunoscut susținător al Rusiei, a lansat un apel către adepții săi să „se unească fizic” în loc să ofere doar sprijin online. Georgescu, aflat sub control judiciar pentru instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, participase la un miting al AUR din București, unde se aștepta prezența unui milion de persoane, dar au fost doar câteva zeci de mii.

Măsurile Luate de Autorități

Curtea de Apel București a decis, joi noaptea, arestarea preventivă a Adrian Robertin Dinu şi Marius Semeniuc, în timp ce ceilalți patru suspecți au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicția de a părăsi țara.

Dosarul include și numele generalului în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani, considerat mentorul ideologic al grupării. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a fost nevoit să prezinte scuze publice după ce, în ianuarie 2025, MApN i-a trimis acestuia o scrisoare de felicitare.

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat recent că expulzarea a doi diplomați ruși din România are legătură cu activitatea grupării, aceștia fiind implicați în acțiuni de susținere a planului de destabilizare a țării.

Planul grupării „Geția” reprezenta o amenințare serioasă pentru securitatea națională a României, având legături directe cu Rusia şi promovând o ideologie radicală. DIICOT şi SRI continuă ancheta, iar cazul va avea ramificații majore în peisajul politic şi de securitate al țării.

 

Sursa foto – pixabay.com