• Președintele interimar, Ilie Bolojan, afirmă că garanțiile de securitate care ar urma să fie acordate Ucrainei vor fi, de fapt, pentru ,,tot Flancul estic, de la Baltică până la Marea Neagră”, punctând însă că acestea nu vor putea fi asigurate fără un sprijinul Statelor Unite.
  • Keir Starmer a anunţat patru paşi importanţi şi o “coaliţie a celor dispuşi” pentru susţinerea Ucrainei: „Este timpul să acţionăm şi să ne unim în jurul unui nou plan pentru o pace justă şi durabilă”.
  • Germania intenționează să aloce sute de miliarde de euro investițiilor în apărare / Berlinul ia în calcul chiar depășirea limitei de deficit bugetar, dată fiind urgența de a întări securitatea europeană.
  • Biroul de Achiziții al Forțelor Armate Germane (BAAINBw) a însărcinat compania POLARIS Raumflugzeuge din Bremen să dezvolte un avion hipersonic complet reutilizabil, cu lansare orizontală și propulsie în două etape. Contractul include proiectarea, testarea în zbor a aeronavei de dimensiuni mari și opțiunea de producție, potrivit publicației germane Hartpunkt (27 februarie), specializată în probleme de apărare.
  • Tarifele de 25% pe care Donald Trump le amenință asupra importurilor UE ar putea provoca „tulburări economice”, micșorând economia UE cu 0,4% și PIB-ul SUA cu 0,17%, potrivit Institutului Kiel din Germania.
  • Secretarul american al Apărării: Europa ar trebui să se aștepte la o revizuire și la o eventuală reducere a numărului de militari americani (The Washington Post).
  • Dacă administrația Trump s-a zbătut să obțină eliberarea lui Tate, e un lucru de toată rușinea și o trădare a tuturor valorilor conservatorilor americani – Washington Examiner
  • Elon Musk, o figură-cheie în administraţia preşedintelui Donald Trump şi şeful Departamentului de eficienţă guvernamentală al Statelor Unite, a susţinut apelurile pentru ca Statele Unite să părăsească Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), scrie ukdefencejournal.org.uk.
  • Armata SUA este pregătită să implementeze versiunea mobilă terestră a armei sale hipersonice cu rază lungă de acțiune (LRHW) într-o unitate operațională până la sfârșitul anului 2025, după cum se arată într-un raport recent al Congresului SUA, publicat la 27 februarie 2025. Acest lucru reprezintă un progres notabil în inițiativele de modernizare ale armatei americane și subliniază importanța tot mai mare a tehnologiei hipersonice în contextul dinamicii în schimbare a războiului contemporan. LRHW este o componentă a unei strategii mai ample menite să asigure că armata SUA își păstrează superioritatea tehnologică în fața rivalilor care își dezvoltă rapid propriile sisteme de rachete.
  • Algeria a condamnat Franța pentru că ar fi urmat „ordinele extremei drepte” prin restricționarea vizelor pentru algerieni, avertizând asupra consecințelor grave pentru relațiile bilaterale.
  • România deschide un consulat onorific la Peshawar. Pakistan e un mare exportator de forță de muncă în România.
  • Israelul încearcă în mod constant să convingă Statele Unite să mențină Siria ca o națiune fragilă, permițând în același timp Rusiei să își mențină prezența militară acolo. Un raport Reuters a dezvăluit că oficialii israelieni și-au exprimat aceste puncte de vedere în timpul întâlnirilor cu înalți oficiali americani la Washington în februarie și în discuțiile ulterioare cu membrii Congresului SUA în Israel. Într-o mișcare strategică care evidențiază geopolitica complexă a Orientului Mijlociu, Israelul ar fi încurajat Statele Unite să sprijine existența continuă a facilităților militare rusești în Siria pentru a contracara creșterea puterii Turciei în zonă.
  • Lituania va produce „arme strategice” în cooperare cu Ucraina: Industria ucraineana de apărare are un potențial incredibil de a deveni un actor de talie mondială.

 

sondaj

Sursa foto – alert24.ro