• Polonia nu va trimite trupe în Ucraina, a declarat luni (în urmă cu o săptămână) prim-ministrul Donald Tusk, înainte de a pleca spre Paris, la o reuniune de urgenţă la care se va discuta rolul Europei într-o eventuală încetare a focului în Ucraina, transmite Reuters.
  • Premierul Keir Starmer anunţă creşterea cheltuielilor militare ale Marii Britanii la 2,5 la sută din PIB până în 2027.Banii vor fi luaţi din reducerea ajutorului international
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a aterizat marţi la Teheran pentru discuţii cu oficiali iranieni, a relatat mass-media de stat iraniană, vizita intervenind la câteva zile după ce a participat la primele discuţii directe între Rusia şi SUA în cei trei ani de război din Ucraina, relatează Reuters.
  • Turcia a declarat luni că este pregătită să găzduiască eventuale discuţii între Ucraina şi Rusia şi spune că va sprijini orice iniţiativă care să conducă la pace. În privinţa candidaturii Ucrainei la NATO îndeamnă la realism şi în acelaşi timp îi sfătuieşte pe europeni să-şi reducă dependenţa de SUA, relatează Reuters şi Anadolu.
  • Experții britanici de la Royal United Services Institute (RUSI) au semnalat faptul că, în acest an, Rusia intenționează să crească în mod semnificativ producția de bombe de aviație cu module universale de planare și corecție. Specialiștii institutului se așteaptă la o producție în 2025 de aproximativ 70.000 de bombe de acest tip.
  • România urmează să semneze în următoarea perioadă contractul cu SUA în urma căreia va primi un sistem Patriot, în schimbul celui donat Ucrainei. Vestea bună e că vom primi aproape gratis un sistem Patriot în cea mai modernă versiune, mai modernă decât cea donată.
  • Polonia și-a mobilizat aeronavele după ce loviturile aeriene rusești care au vizat vestul Ucrainei au reprezentat o amenințare la adresa spațiului său aerian, în timp ce Rusia a lansat un val de șapte rachete și 200 de drone în întreaga țară.
  • Forțele israeliene au desfășurat tancuri în Cisiordania ocupată pentru prima dată în peste 20 de ani, ca parte a unei ofensive militare intensificate care a strămutat 40 000 de palestinieni din taberele de refugiați din nord.
  • Franța și-a oferit forța nucleară de descurajare pentru a ajuta la protejarea Europei, fiind în curs discuții cu privire la staționarea unor avioane de luptă înarmate nuclear în Germania, în timp ce SUA iau în considerare retragerea forțelor sale.

 

sondaj

 

Sursa foto – alert24.ro