Meseria cea mai simplă e demagogia. Marcel Ciolacu, nici dumneavoastră, nici eu nu cunoaştem numărul exact al absolvenților programelor duale neangajați. Statul nu e interesat de astfel de statistici. Însă, spre deosebire de dumneavoastră, știu că mulți absolvenți primesc salarii derizorii, insuficiente pentru a-și acoperi nevoile lunare. Ajung să renunțe la angajare după ce companiile i-au susținut cu burse pe durata studiilor. Cei care acceptă, pleacă după câteva luni.
Un exemplu elocvent: fabricile de textile din orașul meu natal, care produc pentru branduri de lux. Profituri uriașe, dar angajații câștigă prea puțin pentru a se întreține, cu atât mai puțin pentru a-și întemeia o familie. Managerii se plâng de ani de zile: investesc în parteneriate cu școlile, dar absolvenții pleacă după 2-3 luni. Așa ajungem să importăm forță de muncă. Mulți tineri nici nu iau în considerare sistemul dual, pentru că nepotismul, susținut de politicieni ca dumneavoastră, a schimbat mentalități. A lucra într-un service auto sau în agricultură nu mai e considerat onorabil.
Dacă ați asculta cetățenii de la care cereți voturi, ați afla că elevii visează să fie directori sau afaceriști, liceenii vor să fie „combinatori” sau angajați la stat, iar studenții se întreabă dacă câștigurile de la jocuri de noroc se iau în calcul pentru burse. Tinerii de azi, viitorii contribuabili la sistemul de pensii, vor bani rapid și ușor, devenind o sperietoare pentru companiile care preferă angajații cu peste 30 de ani.
Extinderea sistemului dual la nivel național e necesară, dar pe baza unor analize, studii și planuri economice reale. Studiile arată că tinerii pleacă din țară din alte motive: nepoții politicienilor, precum Mihaita, fură șansele celor fără pile. Instituțiile statului sunt pline de familii întregi care își transmit posturile pe linie moștenirii. Partidele obțin voturi manipulând sentimentele bunicilor, în loc să-și educe electoratul. Un milion de motive îi determină pe tineri să emigreze, motive pe care dumneavoastră, domnule Ciolacu, le ignorați și le puneți în carca victimelor.
Ce îi determină pe tineri să plece? Incapacitatea economiei românești de a le oferi condiții de muncă și salarii decente. Da, învățământul dual e necesar, dar nu toți putem fi medici sau IT-iști, la fel cum dumneavoastră nu ar trebui să fiți politician, cu atât mai puțin prim-ministru sau președinte.
Sursă foto – pixabay.com