Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, a anunțat recent, într-o discuție cu omologul său din Republica Coreea, Shin Won-sik, că au discutat despre situația de securitate internațională și despre perspectivele cooperării în domeniul apărării între România și Republica Coreea. De asemenea, au abordat principalele amenințări și riscuri din regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

sondaj

Angel Tîlvăr a subliniat că „profilarea Mării Negre ca un spațiu de interes strategic pentru statele democratice reprezintă un obiectiv important al dialogului strategic bilateral.”

În plus, ministrul a salutat desemnarea companiei Hanwha Aerospace Co. Ltd. ca fiind câștigătoarea procedurii de achiziție de către România a trei sisteme de obuziere cal. 155 mm pentru nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin și o cantitate inițială de muniții specifice.

Conform știrii inițiale, România a confirmat planul de a cumpăra obuziere autopropulsate sud-coreene K-9 în valoare de 920 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă un nou impuls pentru Seul în încercarea de a încheia mai multe contracte de export de armament, a transmis YNA.

Ministrul Angel Tîlvăr a făcut acest anunț în timpul discuțiilor cu șeful apărării de la Seul, Shin Won-sik, aflat într-o călătorie de o săptămână în Europa de Est, care include și Polonia.

Shin Won-sik a mulțumit lui Tîlvăr pentru decizie și a anticipat că acest acord, cea mai mare achiziție de armament a României din ultimii șapte ani, va stimula și mai mult cooperarea în domeniul apărării și al armamentului între cele două țări.

„Coreea de Sud va deveni partenerul optim pentru impulsul României de a-și moderniza armata”, a declarat Shin, exprimându-și speranța că acordul va duce la o cooperare extinsă, inclusiv în fabricarea comună, antrenamente încrucișate între unitățile relevante și schimburi de personal.

În cadrul discuțiilor, Shin și Tîlvăr au convenit să își îmbunătățească cooperarea în educația și instruirea militară, schimburile de informații, achizițiile în domeniul apărării, precum și în știință și tehnologie, potrivit ministerului.

În aprilie, președintele Yoon Suk Yeol și omologul său român, Klaus Iohannis, au avut un summit la Seul și au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul apărării și al energiei nucleare.

Shin și Tîlvăr au calificat cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord drept o amenințare la adresa securității în Asia și Europa, fiind de acord cu necesitatea unei cooperări strânse și a unor răspunsuri din partea comunității internaționale. Întâlnirea lor a coincis cu discuțiile la nivel înalt dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele rus Vladimir Putin la Phenian.

Shin va pleca miercuri după-amiază într-o călătorie de trei zile în Polonia, unde va co-prezida o reuniune a comitetului ministerial comun privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării și al industriei de armament cu omologul său polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, și va vizita o bază aeriană unde au fost desfășurate avioane de luptă sud-coreene FA-50.

În 2022, Polonia a semnat contracte de achiziții în valoare de 17 trilioane de woni (12,3 miliarde de dolari) pentru a cumpăra tancuri K2, obuziere autopropulsate K9, avioane ușoare de atac FA-50 și lansatoare multiple de rachete Chunmoo, pentru a-și consolida apărarea în urma războiului dintre Rusia și Ucraina.

 

Sursa foto – pixabay.com