Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat, miercuri, decizia a trei ţări europene – Norvegia, Spania şi Irlanda – de a recunoaşte statul Palestina drept o „recompensă pentru terorism”, care „nu va aduce pacea”, transmite AFP.

sondaj

„Acestui Rău nu i se poate da un stat, va fi un stat terorist, el va încerca să comită din nou şi din nou masacrul din 7 octombrie, iar noi nu vom accepta aceasta”, a declarat Netanyahu într-un mesaj video difuzat de biroul său.

„O recompensă pentru terorism nu va aduce pacea”, a adăugat şeful guvernului israelian. Anterior, ministrul israelian al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a denunţat, de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est ocupat şi anexat de Israel, recunoaşterea statului Palestina anunţată de cele trei ţări europene.

„Ţările care au recunoscut astăzi un stat palestinian recompensează ucigaşii şi agresorii”, a spus Ben Gvir într-un video postat pe reţeaua X şi filmat pe Esplanada Moscheilor – Muntele Templului pentru evrei -, unde s-a deplasat pentru prima oară după 7 octombrie. În virtutea unui statu-quo decretat după cucerirea Ierusalimului de Est de către Israel în 1967, non-musulmanii au acces pe Esplanada Moscheilor la ore precise, dar fără a se ruga, o regulă tot mai puţin respectată de unii evrei naţionalişti. Locul este administrat de Iordania, dar accesul la el este controlat de forţele de securitate israeliene. Itamar Ben Gvir, un obişnuit al deplasărilor în acest loc, a reafirmat în vizita sa de miercuri dimineaţă că „locul cel mai sacru al poporului evreu nu aparţine decât statului Israel”.

Vizitele naţionaliştilor evrei la Esplanada Moscheilor sunt constant denunţate de palestinieni şi de administraţia acestui loc. Ben Gvir este liderul partidului de extremă-dreaptă Forţa Evreiască, ce face parte din coaliţia de guvernare a premierului Benjamin Natanyahu.

Ben Gvir a fost inculpat de peste 50 de ori în tinereţe pentru incitare la violenţă sau pentru discurs de ură, iar în 2007 a fost condamnat pentru sprijinirea unui grup terorist şi incitare la rasism.

 

Sursă foto – pixabay.com