Alert24 prezintă un interviu, în exclusivitatea, cu Lucian Micu, candidatul Partidului Social Democrat la primăria municipiului Roman

sondaj

 

Alert24 – Ce stă la baza deciziei  dumneavoastră de a candida, din nou, la Primăria municipiului Roman?

Lucian Micu – Consider că este important ca fiecare dintre noi să ne implicăm în viața comunității. Atunci când stai pe margine, nu se produce nicio schimbare în bine. Nu se întâmplă nimic. Așa cum am văzut și eu, și ceilalți romașcani, că, în ultimii patru ani, în Roman nu s-a făcut mai nimic. Am experiență în administrație, am fost consilier local, viceprimar și, timp de trei ani, am condus municipiul Roman din calitatea de primar. Și am confirmat că am puterea și dorința de a dezvolta orașul. Am lăsat, în 2020, proiecte cu finanțare asigurată care, acum, la patru ani distanță, nu sunt încă finalizate. Cu viteza melcului nu poți produce schimbări reale într-o comunitate.

Romanul a pierdut patru ani și cred că acum este momentul ca romașcanii să-și dorească să aducă la primărie o persoană dispusă să muncească și care își pune experiența din administrație în slujba  comunității.

Alert24 – Cu ce echipă veniți la primărie?

Lucian Micu – Odată cu preluarea funcției de președinte al PSD Roman am început să construiesc. Sunt un om de echipă, iar în ultimele luni m-am preocupat să aduc alături de mine persoane care doresc să se implice. În timpul relativ scurt pe care l-am avut la dispoziție am reușit să formez un nucleu de oameni din toate generațiile, de la tineri până la cei mai în vârstă, specialiști din cât mai multe domenii, alături de care am pregătit programul de guvernare locală Roman 2024-2032. Mulți dintre cei care au venit alături de mine nu au făcut niciodată politică, dar au ales să se implice, pentru că au înțeles că este nevoie de oameni noi și cu o viziune îndreptată spre dezvoltarea orașului.

Alert24 – Dacă ar fi să faceți un top trei al celor mai grave probleme din Roman, care ar fi acelea?

Lucian Micu – Nu aș folosi termenul grav, mai degrabă aș alege trei priorități pe care cel care va conduce primăria ar trebui să le aibă în vedere:

  • găsirea unei soluții pentru înlocuirea conductelor de apă, astfel încât să eliminăm pierderile din rețele și să asigurăm furnizarea continuă a apei potabile;
  • atragerea de noi investitori, astfel încât nivelul de trai al cetățenilor să crească prin concurența de pe piața muncii;
  • crearea de oportunități pentru ca tinerii sau cei plecați la muncă peste hotare să-și dorească să revină acasă.

Ca-n orice casă, și în comunitate sunt multe lucruri ce trebuie făcute. Vreau să continui să reabilitez clădirile monument istoric și să le redăm publicului. Îmi mai doresc să implementăm un sistem bazat pe Inteligență Artificială pentru a oferi mai multă siguranță oamenilor. Dar da, asigurarea alimentării cu apă a orașului non stop este o prioritate, pentru că această problemă începe să devină una gravă.

Alert24 – Cum s-a ajuns în această situație?

Lucian Micu – Nu este nicio surpriză că în lipsa investițiilor pe care societatea ce furnizează serviciul de alimentare cu apă nu le-a făcut într-un ritm susținut, pe conducte se înregistrează pierderi mari. Personal, încă din 2019 am previzionat că vor apărea probleme majore în asigurarea furnizării cu apă potabilă. De atunci am început demersurile pentru a găsi un alt operator, un operator cu o putere financiară reală. Timp de doi ani, s-au făcut câțiva pași pentru înlocuirea rețelelor, dar nu într-un ritm suficient de bun, astfel încât, în februarie 2020, am propus și s-a aprobat în Cosiliul Local Roman rezilierea contractului cu actuala companie și aderarea la Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă și Canal Iași (ARSACIS). O săptămână mai târziu, Romanul a primit votul unanim al membrilor pentru a face parte din această asociație și, ulterior, ApaVital Iași să devină noul operator de apă și canal. Din păcate, timp de patru ani, actuala conducere a primăriei nu a mai făcut nimic pentru a rezolva problema fie cu actualul operator, fie cu un altul. S-au pierdut ani în care nu s-a făcut nimic, iar acum cetățenii sunt cei care au de suferit.

Alert24.ro – Care este principalul proiect pe care-l propuneți cetățenilor din Roman?

Lucian Micu – Am crezut mereu că orașul Roman merită mai mult, că împreună putem să construim o comunitate cu o viziune de dezvoltare și perspective de viitor. Astfel, proiectul meu pentru oraș include atât rezolvarea problemelor curente cât și o cupolă educațională pe care orașul să se poată dezvolta.

Mai exact, am lansat deja discuții cu reprezentanții universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pentru a aduce o secție aici, în Roman. Această perspectivă va aduce pe lângă prestigiu universitar și oameni bine pregătiții iar o parte din tinerii noștri vor rămâne aici.

Îmi doresc ca Romanul să-și recapete demnitatea, să transformăm orașul care aduce cea mai mare parte din PIB-ul județului în punctul central din Neamț.

Alert24 – Ce mesaj aveți pentru locuitorii din Roman în acest an, cu atât de multe alegeri?

Lucian MicuAșa cum spuneam și la începutul discuției, cu toții cred că trebuie să înțelegem că este important să ne implicăm. Eu și echipa de la PSD ne-am asumat un proiect de guvernare locală pentru următorii opt ani, prin care vrem să construim, vrem să creștem calitatea vieții în Roman.

Romașcanii au acum șansa de a produce o schimbare în bine. Schimbările se fac atunci când oamenii își doresc mai mult de la ei, de la cei din jur, de la întreaga comunitate. Eu cred că având în fața lor Romanul din 2020 și Romanul de acum, pot lua decizia cea mai bună, iar deciziile se iau de către cei care merg să voteze, care sunt asumați și știu ce își doresc de la viață, de la un primar, de la orașul în care locuiesc!

 

 

Sursă foto – alert24.ro