Guvernul de centru-dreapta din Grecia dorește să legalizeze universitățile private printr-un proiect de lege care urmează să fie prezentat în parlament luna aceasta, susținând că reforma ar împiedica plecarea din țară a persoanelor calificate și ar face învățământul superior mai relevant pentru piața muncii.

sondaj

Planul a stârnit o serie de proteste ale studenților inclusiv o campanie continuă de ocupare a clădirilor universitare ca formă de protest, care a perturbat cursurile și a forțat unele autorități academice să reprogrameze examenele viitoare.

Oponenții reformelor susțin că modificările ar submina universitățile de stat și, în cele din urmă, ar limita accesul la învățământul superior pentru persoanele din familii cu venituri mici.

Principalul partid de opoziție de stânga, Syriza, a declarat că proiectul de lege privind universitățile ar fi o „piatră de mormânt” pentru învățământul public, menționând că Grecia nu are universități publice cu taxă, spre deosebire de multe alte țări europene.

În România, Asociația Elevilor din Constanța cere desființarea examenului de Bacalaureat. Într-un comunicat de presă dat miercuri, 13 martie 2024, reprezentanții elevilor constănțeni critică modul în care tinerii sunt evaluaţi după 12 ani în învăţământ. „Sistemul de învăţământ liceal trebuie regândit”, spun reprezentanții AEC, care transmit și că, după simulările naționale ale examenului de Bacalaureat de săptămâna trecută, elevii au fost dezamăgiți de subiecte și le-au catalogat ca fiind ineficiente.

 

Sursă foto – pixabay.com