Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că, la acest moment, sunt posturi de fizică neocupate în licee. Acesta a precizat că, în 1996, când a intrat în învățământ, erau 7 candidați pe loc la titularizarea pentru disciplina fizică. Declarațiile secretarului de stat în Ministerul Educației au fost făcute la DC News.

sondaj

„Vă dau un exemplu: La noi în România, îmi aduc aminte, în anul 1996, când am intrat în învățământ, la disciplina fizică, de exemplu, erau șapte candidați pe un loc.

La acest moment, la data de 1 septembrie, sunt posturi de fizică, în licee și licee bune, care nu sunt ocupate. Și facem apel la colegi pensionari, facem apel la studenți sau la profesori care pot lua în plata cu ora, peste norma didactică de bază, ore astfel încât să acoperim acest deficit de cadre didactice”, a spus Florian Lixandru.

Profesoara Delia Davidescu a vorbit, la TVR Info, despre fizica predată în școală și a adus în atenție și lipsa profesorilor de fizică, deoarece tinerii „nu mai sunt deloc tentați să se angajeze în învățământ”:

„Avem o mare problemă, marea majoritate a profesorilor de fizică, din zona gimnaziu, liceu, sunt aproape de pensie sau chiar pensionari. Cei cei care termină acum facultatea nu sunt deloc tentați să se angajeze în învățământ. Mai degrabă, se gândesc spre o parte de cercetare, pe niște granturi, pe niște proiecte și, ori de câte ori li se oferă această posibilitate, spun că nu prea sunt interesați”, a spus cadrul didactic.

 

 

Sursă foto – pixabay.com