Profesorul Mihai Lăcătușu, fost inspector școlar general, a criticat apetența părinților de a le da indicații profesorilor.
”Am intrat în sistemul de educație în anul 1972. În toată acestă perioadă de peste cinci decenii am acumulat, ca profesor de fizică și personal de conducere, o experiență deosebită la unități liceale de elită în învățământul nemțean. Am lucrat la Colegiul Național Petru Rareș, la Colegiul Național Calistrat Hogaș din Piatra Neamț. Am fost apoi directorul Grupului Școlar de Chimie, la vremea când acesta avea 4.800 de elevi și 300 de cadre didactice.
Trebuie să recunosc că mă număr printre cei cărora le-a plăcut disciplina și rigurozitatea, începând cu propria persoană.
Am fost apoi director la Grupul Școlar Energetic, actualul Colegiu Național de Informatică. Am lucrat ca profesor cooperant în Maroc, la Casablanca. M-am bucurat că anul trecut, în toamnă, am reușit să mă întorc în acest oraș marocan și m-a impresionat dezvoltarea lui explozivă, ca de altfel a întregului stat marocan. Am fost apoi, pentru o scurtă perioadă, și profesor în Elveția, prilej pentru mine de a acumula noi experiențe didactice”, a precizat Mihai Lăcătușu.
O altă mare greșeală a sistemului este fragmentarea excesivă a timpului de învățare, prin desele restructurări ale anului școlar, organizat mai nou pe module, care nu fac altceva decât să rupă ritmul de învățare al elevilor, de unde și lipsa de eficiență.
Un alt neajuns al sistemului rezidă și din modul de colaborare cu părinții și consiliile elevilor, care, în opinia mea, au prea mult amestec în actul educațional, ajungând să diminueze autoritatea cadrului didactic. E dureros să vezi cum părinți, care abia au trecut un BAC, ajung să dea indicații cadrelor didactice, pentru că una din cauzele diluării actului didactic este și această ingerință a unor părinți în activitatea școlii”, conchide Mihai Lăcătușu, pentru MonitorulNeamț.ro.
Sursă foto – pixabay.com