Cursa pentru Primăria Capitalei se anunță a fi una strânsă și tensionată, cu trei sau patru candidați principali – Nicușor Dan, Gabriela Firea/Cătălin Cîrstoiu, Sebastian Burduja și Popescu Piedone.
Singurul candidat oficial anunțat până acum este Nicușor Dan, susținut de Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei).
Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5, a anunțat că va candida la PMB dar este încă neclar dacă independent, din partea PUSL sau din partea AUR.
PSD și PNL încă analizează. Există varianta unei candidaturi comune în persoana lui Cătălin Cîrstoiu (sau alt independent) dar și posibilitatea ca fiecare partid să vină cu propriul candidat.
Gabriela Firea speră să fie nominalizată de PSD pentru PMB dar scandalul ”azilelor groazei” încă atârnă greu în mentalul colectiv. O alianță PSD – PNL cu Gabriela Firea candidat comun la Primăria București este exclusă pentru că publicul liberal nu va pune niciodată ștampila pe fosta primăriță.
Sebastian Burduja se prezintă ca varianta liberală pentru PMB dar jocurile nu sunt încă făcute.
Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru configurarea finală a candidaților și a strategiilor electorale.
Ce favorabilitate acordă bucureștenii celor cinci potențiali candidați?
Dincolo de sondajele de opinie care măsoară intenția de vot dar care nu pot lua în calcul puterea activului de partid sau mobilizarea din mediul online, analiza FlashData asupra favorabilității măsoară toate mențiunile pozitive, negative și neutre din ultimele 30 de zile, din mass media și social media, despre fiecare din persoanele analizate.
Graficul de mai sus arată numărul de mențiuni din media online și social media (facebook, tiktok, instagram, youtube etc.) la nivelul Capitalei pentru fiecare din persoanele analizate.
Este important de observat că primarul în funcție, Nicușor Dan, conduce detașat la mențiuni urmat de Sebastian Burduja și Gabriela Firea.
Graficul de mai sus arată favorabilitatea pentru fiecare candidat analizat. Mai exact, toate mențiunile pozitive, neutre și negative pe care bucureștenii le-au avut în ultimele 30 de zile despre aceștia.
Este de remarcat că Nicușor Dan are cel mai mult sentiment negativ, fiind constant în bătaia puștii atât din partea PSD cât și din partea PNL dar și pe fondul nemulțumirii bucureștenilor. Acesta are un sentiment net de – 16.4%.
Popescu Piedone se află și el tot în situația lui Nicușor Dan. Nu are sprijinul partidelor mari și este în funcție la Sectorul 5. Astfel, cumulează atât atacurile PNL + PSD cât și propriile greșeli, atât cele de la Sectorul 5 cât și vechile probleme penale. Are un sentiment net de -6.5%.
Gabriela Firea are și ea o porție consistentă de negativitate fiind unul din oamenii vechi în politică. Aceasta este asociată cu ”azilele groazei” (mai recent) dar și cu administrarea defectuoasă a Capitalei din perioada 2016-2020. Are un sentiment net de -4.4%.
Cătălin Cîrstoiu este aproape necunoscut, singurele lui mențiuni sunt recente. Acesta are un sentiment net de – 6.3%
Cel mai bine stă Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Acesta este văzut ca făcând parte din valul nou de politicieni chiar dacă este des asociat cu tatăl său, Marinel Burduja fost vicepreședinte al băncii Bancorex. Acesta are un sentiment net de +1.7%.
Ce teme îi frământă pe bucureșteni?
Conform FlashData, cele mai menționate teme la nivelul Capitalei sunt: situația termoficării/apei calde, traficul, poluarea și situația spitalelor.
Graficul de mai sus arată numărul de mențiuni pentru fiecare din cele 4 subiecte, în ultimele 30 de zile, la nivelul Bucureștiului în mass-media online și pe rețelele de socializare.
În graficul de mai sus avem favorabilitatea pe care bucureștenii o au pentru fiecare din cele patru subiecte.
Situația spitalelor și traficul sunt de departe cele mai stringente probleme cu cu un scor de -15.3% respectiv -14.7%.
Urmează tema poluării cu -6.5% și apoi situația termoficării cu -2.8%.
Analiza a fost realizată cu ajutorul Falshdata. Flashdata are capacitatea de a obține opinii nealterate din mediul online deoarece se bazează pe un algoritm de I.A ce măsoară opinii și comportamente în timp real. Călătorește prin rețelele sociale și adună, clasifică, localizează, extrage și ierarhizează informații despre: Convingeri, Preferințe, Tendințe, Dorințe, Percepții, Sentimente, Opinii.
Sursă foto – flashdata.ro