Vaccinurile care protejează împotriva îmbolnăvirilor grave, a decesului și a simptomelor lungi și persistente ale Covid în urma unei infecții cu coronavirus au fost legate de mici creșteri ale afecțiunilor neurologice, sanguine și cardiace în cadrul celui mai mare studiu global de siguranță a vaccinurilor realizat până în prezent, scrie Bloomberg.

sondaj

Evenimentele rare – identificate la începutul pandemiei – au inclus un risc mai mare de inflamație legată de inimă în urma vaccinurilor cu ARNm produse de Pfizer, BioNTech și Moderna. și un risc crescut de apariție a unui tip de cheag de sânge în creier după imunizarea cu vaccinuri cu vectori virali, cum ar fi cel dezvoltat de Universitatea din Oxford și produs de AstraZeneca.

Vaccinurile cu vectori virali au fost, de asemenea, legate de un risc crescut de sindrom Guillain-Barre, o tulburare neurologică în care sistemul imunitar atacă în mod eronat sistemul nervos periferic.

Peste 13,5 miliarde de doze de vaccinuri Covid au fost administrate la nivel mondial în ultimii trei ani, salvând peste 1 milion de vieți numai în Europa. Cu toate acestea, o mică parte dintre persoanele imunizate au fost afectate de aceste injecții, alimentând dezbaterile privind beneficiile versus efectele nocive ale acestora.

Noua cercetare, realizată de Global Vaccine Data Network, a fost publicată săptămâna trecută în revista Vaccine, datele fiind disponibile prin intermediul unor tablouri de bord interactive pentru a arăta metodologia și concluziile specifice.

Cercetarea a căutat 13 afecțiuni medicale pe care grupul le-a considerat „evenimente adverse de interes special” în rândul a 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, cu scopul de a identifica cazurile mai mari decât cele așteptate după o injecție Covid. Utilizarea datelor agregate a crescut posibilitatea de a identifica semnale rare de siguranță care ar fi putut fi ratate atunci când s-au analizat doar populații mai mici.

Miocardita, sau inflamația mușchiului cardiac, a fost identificată în mod constant după o primă, a doua și a treia doză de vaccinuri cu ARNm, a constatat studiul. Cea mai mare creștere a raportului observat/prevăzut a fost observată după o a doua injecție cu vaccinul Moderna. O primă și o a patra doză a aceluiași vaccin a fost, de asemenea, legată de o creștere a pericarditei, sau a inflamației sacului subțire care acoperă inima.

Semnale de siguranță

Cercetătorii au constatat o creștere semnificativă din punct de vedere statistic a cazurilor de sindrom Guillain-Barre în termen de 42 de zile de la o primă injecție ChAdOx1 sau „Vaxzevria”, dezvoltată de Oxford, care nu a fost observată cu vaccinurile cu ARNm. Pe baza incidenței de fond a afecțiunii, se așteptau 66 de cazuri – dar au fost observate 190 de evenimente.
ChAdOx1 a fost legat de o creștere de trei ori mai mare a trombozei sinusurilor venoase cerebrale, un tip de cheag de sânge în creier, identificat în 69 de evenimente, față de 21 preconizate. Riscul mic a dus la retragerea sau restricționarea vaccinului în Danemarca și în mai multe alte țări. Miocardita a fost, de asemenea, legată de o a treia doză de ChAdOx1 la unele, dar nu la toate populațiile studiate.

În cadrul studiului au fost identificate posibile semnale de siguranță pentru mielita transversală – inflamația măduvei spinării – după vaccinurile cu vectori virali. La fel și encefalomielita acută diseminată – inflamație și umflături la nivelul creierului și al măduvei spinării – după ambele vaccinuri, atât cel cu vectori virali, cât și cel cu ARNm.

Au fost observate șapte cazuri de encefalomielită acută diseminată după vaccinarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech, față de o așteptare de două.

Evenimentele adverse de interes deosebit au fost selectate pe baza asocierilor prestabilite cu imunizarea, a ceea ce se știa deja despre afecțiunile legate de imunitate și a cercetărilor preclinice. Studiul nu a monitorizat sindromul de tahicardie ortostatică posturală, sau POTS, pe care unele cercetări l-au asociat cu vaccinurile Covid.

Intoleranța la exerciții fizice, oboseala excesivă, amorțeala și „ceața cerebrală” s-au numărat printre simptomele comune identificate la peste 240 de adulți care se confruntă cu sindromul post-vaccinare cronică într-un studiu separat realizat de Școala de Medicină din Yale. Cauza sindromului nu este încă cunoscută, iar acesta nu are teste de diagnosticare sau remedii dovedite.

Cercetarea de la Yale urmărește să înțeleagă această afecțiune pentru a ușura suferința celor afectați și pentru a îmbunătăți siguranța vaccinurilor, a declarat Harlan Krumholz, unul dintre principalii cercetători ai studiului și director al Centrului de cercetare și evaluare a rezultatelor de la Yale New Haven Hospital.

„Ambele lucruri pot fi adevărate”, a declarat Krumholz într-un interviu. „Ele pot salva milioane de vieți și poate exista un număr mic de persoane care au fost afectate în mod negativ”.

 

Sursa foto – pixabay.com