Duminică, Israelul și-a oficializat opoziția față de ceea ce a numit „recunoașterea unilaterală” a unui stat palestinian și a declarat că orice acord de acest fel trebuie să fie obținut prin negocieri directe, transmite Reuters.

sondaj

Premierul Benjamin Netanyahu a supus „decizia declarativă” votului cabinetului, care a aprobat în unanimitate măsura, potrivit unui comunicat.

Netanyahu a declarat, la începutul ședinței săptămânale, că această măsură vine după „discuțiile recente din comunitatea internațională despre o încercare de a impune unilateral Israelului un stat palestinian”.

Războiul din Gaza, care a izbucnit după ce Hamas a devastat comunitățile israeliene la 7 octombrie, este cel mai recent dintr-un conflict între israelieni și palestinieni care durează de șapte decenii și a destabilizat Orientul Mijlociu.

Eforturile de a ajunge la o soluție cu două state – un stat palestinian în Cisiordania și Gaza alături de Israel – au fost blocate din 2014.

Președintele SUA, Joe Biden, a încercat să obțină un acord și mai amplu în Orientul Mijlociu, care ar include Arabia Saudită și alte state arabe care să normalizeze legăturile cu Israelul, precum și crearea unui stat palestinian.

Declarația oficială israeliană, potrivit biroului lui Netanyahu, reflectă faptul că: „Israelul respinge categoric dictatele internaționale privind un acord permanent cu palestinienii. Un acord, în cazul în care se va ajunge la el, va veni doar prin negocieri directe între părți, fără condiții prealabile”.

„Israelul va continua să se opună recunoașterii unilaterale a unui stat palestinian. O astfel de recunoaștere, în urma masacrului din 7 octombrie, va acorda o recompensă uriașă, fără precedent, terorismului și va împiedica orice acord de pace viitor”, a declarat acesta.

 

Sursa foto – pixabay.com