Fugarul Ionuț Mircea Costea – fost președinte al Eximbank condamnat la 6 ani de detenție în dosarul șpăgilor pentru reabilitarea căii ferate București-Constanța, cumnatul lui Mircea Geoană – a fost localizat în Turcia, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

sondaj

Instanța de executare, Tribunalul București, a solicitat Ministerului Justiției să ceară extrădarea acestuia. ”În temeiul art. (…) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală – republicată, constată întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării din Turcia a condamnatului COSTEA MIRCEA-IONUȚ în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 26 din data de 26.05.2023, emis în baza sentinţei penale nr. 127 din data de 24.03.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 2987/1/2019, definitivă prin decizia penală nr. 48 din 26.05.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători.

În temeiul art. (…) din Legea nr. 302/2004, republicată, prezenta încheiere (…) se va comunica Ministerului Justiţiei – Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară.

În temeiul art. (…), cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru procuror”, se arată într-o decizie a Tribunalului București de vineri, 26 ianuarie 2024.

Pe 5 mai 2023, Ionuț Mircea Costea a fost condamnat la 6 ani de detenție în dosarul Vlădescu-Boureanu privind șpăgile pentru reabilitarea căii ferate București-Constanța. Costea a fost dat în urmărire internațională.

El s-ar afla în Turcia și ar fi bolnav de cancer, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

În același dosar a fost condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare și fostul ministru PNL al Finanțelor, Sebastian Vlădescu. În schimb, fostul deputat PDL Cristian Boureanu a scăpat ca urmare a intervenirii prescripției.

Potrivit DNA, șpaga primită de oficialii români de la compania austriacă care a reabilitat calea ferată București – Constanța se ridică la aproape 20 de milioane de euro.

”Cauza are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017, respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate”, arată DNA într-un comunicat de presă din 2019.

 

 

Sursă foto – pixabay.com