Astăzi, este greu de imaginat că în urmă cu doar câteva decenii, elevii români mergeau la școală și sâmbăta. Această practică, care părea normală la vremea respectivă, este acum de neconceput. Cu toate acestea, există un alt aspect al sistemului educațional românesc care, în curând, ar putea fi considerat la fel de anacronic: săptămâna de școală de 5 zile.

sondaj

Într-o lume în care ritmul de viață este din ce în ce mai accelerat, și în care timpul liber este o resursă tot mai prețioasă, o săptămână de școală de 5 zile este pur și simplu ineficientă. Oboseala acumulată în timpul săptămânii face ca elevii să fie mai puțin atenți și mai puțin receptivi la învățare. Acest lucru se reflectă în rezultatele școlare, care sunt în scădere în ultimii ani.

În plus, o săptămână de școală de 5 zile limitează oportunitățile elevilor de a participa la activități extracurriculare, care sunt esențiale pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Elevii care nu au timp pentru activități extracurriculare au un risc mai mare de a se simți izolați și de a dezvolta probleme de sănătate fizică și mentală.

În țările dezvoltate, săptămâna de școală de 4 zile este deja o realitate. În Danemarca, de exemplu, această măsură a fost implementată în 2019, iar rezultatele au fost pozitive. Elevii au raportat o creștere a nivelului de satisfacție și a performanțelor școlare.

În România, există deja câteva școli care au trecut la săptămâna de școală de 4 zile. Rezultatele acestor experimente sunt încurajatoare.

O săptămână de școală de 4 zile ar aduce o serie de beneficii pentru elevi, părinți și profesori. Elevii ar avea mai mult timp pentru a se odihni și a se recupera, pentru a participa la activități extracurriculare și pentru a-și dezvolta abilitățile practice. Părinții ar avea mai mult timp pentru a se ocupa de copiii lor și pentru a-și desfășura activitățile profesionale. Profesorii ar avea mai mult timp pentru pregătirea lecțiilor și pentru a se dezvolta profesional.

În concluzie, o săptămână de școală de 4 zile este o necesitate pentru generația viitorului. Această măsură ar îmbunătăți calitatea educației, ar crește satisfacția elevilor și părinților și ar reduce stresul profesorilor.

Peste 20-30 de ani săptămâna de școală de 5 zile va părea la fel de ciudată și nedreaptă ca perioada comunistă când se făceau cursuri și sâmbăta.

 

 

Sursă foto – pixabay.com