Un sondaj IRES publicat în decembrie 2022 a arătat că doar 52% dintre români au încredere în profesori. Acest lucru este îngrijorător, având în vedere că elevii sunt „lăsați pe mâna dascălilor“.

sondaj

Există mai multe motive pentru care încrederea în profesori este scăzută. Unul dintre motive este că au existat cazuri de violență fizică sau verbală a profesorilor, de hărțuire sexuală, de discriminare etnică și de exploatare a copiilor din mediul rural. Aceste cazuri sunt izolate, dar au un impact negativ asupra percepției românilor asupra profesorilor.

Un alt motiv pentru care încrederea în profesori este scăzută este faptul că un sfert dintre candidații la examenul de titularizare din 2022 au luat sub nota 5. Acest lucru înseamnă că un sfert dintre profesorii din România nu au demonstrat că au cunoștințele și abilitățile necesare pentru a preda la clasă.

Faptul că profesori cu note slabe se află pe aceeași treaptă cu profesorii performanți este o problemă serioasă. Acest lucru afectează atât calitatea educației, cât și încrederea publicului în profesori.

Sursă foto – pixabay.com