Un eurodeputat finlandez a lansat o petiție prin care îi cere șefei Parlamentului European să inițieze proceduri pentru a-i ridica premierului maghiar, Viktor Orban dreptul de vot în Consiliul European, relatează presa din Ungaria. Finlandezul precizează în scrisoarea dresată Robertei Metsola, că doar în acest mod, Uniunea Europeană poate funcționa, având în vedere opoziția pe care o face adesea Ungaria.

sondaj

Petri Sarvamaa a publicat pe X scrisoarea către șefa Parlamentului. Oficialul cere continuarea procedurilor prevăzute de articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene care se referă la încălcarea gravă și continuată a valorilor UE.

„La confirmarea unei astfel de încălcări, statele membre trec la a doua etapă în temeiul articolului 7 care ar putea rezulta în suspendarea drepturilor specifice de membru al Ungariei, inclusiv a dreptului de vot în Consiliu.”

„Considerăm că această acțiune este necesară pentru a proteja valorile Uniunii Europene consacrate în Tratatul privind Uniunea Europeană. Ungaria a fost criticată în mod repetat pentru erodarea statului de drept și mai ales după acțiunile Ungariei de a perturba decizia statelor membre în Consiliul UE din decembrie, credem că a sosit momentul ca Parlamentul European să ia măsuri.”

„Sarcina noastră principală este să protejăm modul de viață și democrația europeană. Parlamentul european are o istorie îndelungată în apărarea statului de drept,” continua parlamentarul finlandez. Noi acțiuni legale contra Ungariei înseamnă „transmiterea unui mesaj clar Ungariei că acțiunile sale sunt inacceptabile. S-ar trimite, de asemenea,  un mesaj către toate statele membre că Uniunea Europeană nu va tolera nicio abatere de la statul de drept sau perturbarea principiului cooperării în bună credință, astfel cum este consacrat în tratate.”

 

Sursa foto – pixabay.com