Un fenomen pare să fie scăpat de sub control în România: homeschoolingul, adică retragerea copiilor din școli și înscrierea lor în forme de învățământ nerecunoscute. Cazul soților din Bratca, județul Bihor, condamnați la închisoare cu suspendare pentru că și-au retras copiii din sistemul de învățământ de stat, a readus în prim plan această problemă. Deși de-a lungul anilor, presa a semnalat că numărul cazurilor crește vertiginos, Ministerul Educatiei spune și acum că nu are o situație clară la nivelul țării.

sondaj

Ioan Puiu: „Un copil foarte bun, de la unul dintre cele mai bune licee din Suceava, Petru Rareș, a fost luat de părinți pentru a face o școală care are legătură cu Statele Unite ale Americii, dar nimeni nu știe dacă acest copil este înmatriculat sau nu este înmatriculat. Eu nu am cerut altceva decât ca Ministerul să clarifice o dată această problemă. A fost un foc de paie plecat de la Suceava. Am sesizat Ministerul și a rămas totul în discuție… La nivel de țară numărul este foarte mare.

Acești copii nu pot intra în sistemul național pentru că nu există nicio bază legală prin care să faci comisie, să îl evaluezi ca să vezi în ce clasă se situează ca nivel. Și asta este o mare problemă. Nu știm dacă sunt înmatriculați în școlile respective. Școlile respective sunt în afara Uniunii Europene și nu au nicio problemă.

În plus, în România, învățământul de tip homeschooling nu este legiferat. Eu am sesizat poliția. La Suceava este sesizată din 2022 și Direcția pentru Protecția Copilului. Eu în 2022 am făcut toate aceste demersuri. Numai că, probabil, a fost un dialog al surzilor, știți cum e.

Reporter: Ați văzut cazurile de copii.  Există un profil? În cazul de la Bihor părinții se ocupau de homeschooling, dar mama avea opt clase.

IP: La noi avem părinți cu patru clase. Părinți care nu știu carte deloc și care fac acasă homeschooling. Unii dintre ei sunt trecuți la anumite școli și spun că le trimit materiale. Este o nebuloasă totală. Sunt copii care au părăsit sistemul și pe care nu îi vom mai găsi nicăieri.

Rep: Apare la o anumită vârstă această retragere?

IP: Copilul despre care vă spuneam, cel de la un liceu bun, a fost retras de la clasa a IX-a. Dar au fost cazuri când au fost retrași și de la clasa I sau a II-a, de al toate clasele. Când vrea părintele îl retrage. Dar atenție. Nu pot decide chiar totul. Nu îi poți lua unui copil acest drept de a învăța dacă el vrea. Părintele crede că e mai bine și țin copiii acasă în sistem homeschooling.

Rep: Cum vă explicați faptul că deși ați sesizat autoritățile nimeni nu a părut să reacționeze?

IP: Probabil că unii dintre ei au și ei copii în cadrul sistemului homeschooling. De asemenea, Ministerul este depășit de situație pentru că, din punctul meu de vedere, nu cunoaște amploarea fenomenului. Nu cunoaște, habar nu are. Sau dacă o cunoaște probabil că îi este frică să spună că numărul copiilor care sunt în afara sistemului este de de ordinea miilor sau a zecilor de mii.

Rep: De unde știți că acești că acești copii sunt în sistem homeschooling, acest sistem oarecum fantomă și nu au fost plecați din țară? De und știm că vorbim despre acest fenomen?

IP: În cazul meu, în 2022 datele erau foarte clare. Directorii de școli aveau situația foarte clară. Știau exact când s-au retras copiii și au fost obligați părinții să spună unde îl înscriu. De exemplu, la homeschooling din America cu sediul la Pătrăuți, Suceava sau în altă parte. Știu exact. Am și școlile… Numai că a rămas „ca în tren.” 

Continuarea pe RFI.ro

 

 

Sursă foto – pixabay.com