Am riscat și am citit niște teste de comunicare din alea, PISA. Să văd cu ochii mei ce și cum. Un test era alcătuit din o primă parte, în care era descris contextul unei cofetării, care nu avea decât lapte de soia de pus în cafea. Niste tineri, surprinși, au început să caute pe google informații despre lapte.

sondaj

Astfel, în partea a doua, problema era următoarea: copiii găsesc trei texte: unul despre laptele de origine animală, altul despre laptele din soia și un al treilea text despre ambele feluri.

Cerința era să se stabilească intenția fiecărui text despre lapte: 1)este informal/științific, 2)este un text care dorește să convingă cititorul să consume un anumit tip de lapte și 3)este un text care dezinformează despre un tip de lapte și promovează un altul.

Pe site-ul respectiv, nu mai dau de el, adulții au început să ponegreasca progresiștii woke care vor să interzică vacile poluatoare și laptele de animal, să-l facă în toate felurile pe patronul cofetăriei ori să explice ei cât de bun sau prost e fiecare tip de lapte, eventual să aducă mărturii despre cum s-au vindecat ei de tuse măgărească cu lapte de capră.

Tuturor le-a pâlpâit becul la problemele personale, triggerii au pornit o logoree care nu avea nici măcar o legătură slabă cu cerința de a stabili intenția de comunicare a fiecăruia dintre cele trei texte despre lapte. Mai mult, nici nu le-au pomenit. Practic, slaba concentrare mintală i-a lasat blocați pe context și nici nu au ajuns la text.

De unde rezultate la PISA ori la bac din partea copiilor, dacă o mulțime de adulți care scriau corect gramatical și ortografic nu au fost capabili să identifice sarcina și să o ducă la bun sfârșit?

Incapacitatea de a asimila un text/o informație în întregime, a identifica cerința/problema și a găsi soluția este definiția a știți voi ce. Asta puteți observa în viețile noastre românești, ilustrate exemplar de gluma populară:

– bună ziua!

– bat pari!

Fără supărare, sper…

  1. E. Aoleu, manipulare!

Câți pedofili nu manipulează așa copiii? Cu texte ambigue? Câți hoți și escroci nu prostesc bătrânii și naivii cu texte manipulatoare? Câți violatori nu atrag fete??? Dar reclama mincinoasă a băncilor?! Nu e neapărat despre lapte! E despre a întelege intenția unui discurs, orice discurs. E manipulator? Să văd cum te prinzi! Obișnuiește-te să ajungi la problemă, nu te împiedica de prezentarea contextului. Ai răbdare, citește toate datele problemei, află cerința și vino cu răspunsul la întrebare. Toată lumea își amintește de fluierătoarea din banc.

Dar erau un spot publicitar și două texte neutre, informale. Nu e vina celui care a conceput textul că aceste cohorte de intelectuali nu au putut să treacă mai departe de un trigger de două parale: laptele de soia. Laptele de soia există, pedofilii există, hoții manipulatori există, reclama mincinoasă există! Trebuie să înveți copilul să discearnă?!

Cum s-o faci fără a ilustra cu discursuri cu diferite intenții?!

Opinie apărută pe pagina de Facebook SoM – Sons of Mayonnaise ( Natalia Onofrei)

 

 

Sursă foto – pixabay.com