Statele membre ale Uniunii Europene au acceptat acordul dintre Austria, România și Bulgaria privind Schengen Air, iar decizia urmează sa fie publicată în jurnalul oficial al UE în această seară sau mâine, conform surselor G4Media.

sondaj

Austria a confirmat acordul cu România și Bulgaria privind „Schengen Air”, intrarea fără control la frontieră pe calea aerului, transmite Agenția Austriacă de Presă. După cum a confirmat sâmbătă pentru APA Ministerul de Interne, un text obligatoriu din punct de vedere juridic în acest sens a fost trimis vineri seara președinției spaniole a UE. România anunțase deja acordul cu câteva zile în urmă.

Acordul înseamnă că, pe viitor, călătorii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre alte țări ale UE prin terminale internaționale. Pașapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.

Potrivit Ministerului de Interne de la Viena, toate statele membre ale UE trebuie să aprobe mai întâi acordul înainte ca acesta să poată fi pus în aplicare. Cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi, prin urmare, martie 2024, deoarece în această lună vor fi modificate programele de zbor.

În prezent, nu există negocieri privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen fără frontiere și, prin urmare, nici o dată, a mai precizat Ministerul de Interne.

Cele trei condiții ale Austriei pentru acest acord au fost de asemenea prezentate în textul prezentat. Acestea au fost o creștere a desfășurării agenției europene de protecție a frontierelor Frontex în România și Bulgaria, precum și bani de la Comisia Europeană pentru protecția frontierelor externe ale acestor țări, o întărire a controalelor la frontierele terestre și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, mai notează sursa citată.

La 8 decembrie 2022, Austria a blocat o extindere a sistemului Schengen fără frontiere pentru a include România și Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanți de azil. Țările de Jos s-au opus, de asemenea, aderării Bulgariei la Schengen.

Ministerul Afacerilor Interne din România a anunțat, miercuri seara, că în data de 23 decembrie a ajuns la un acord politic cu ministerele de Interne din Austria și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, în timp ce negocierile pentru aderarea terestră vor continua și anul viitor.

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.

Parlamentul olandez a aprobat în 21 decembrie poziţia guvernului ţării în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spaţiul fără frontiere Schengen, a anunţat ministrul bulgar de interne Kalin Stoianov. Poziţia Austriei rămânea singurul obstacol rămas în ceea ce priveşte candidatura Sofiei la Schengen.

În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, Olanda nu are obiecții.

Săptămâna trecută, și ministrul de externe Peter Szijjarto a anunțat că Ungaria îşi va ridica obiecţia faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen după ce parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea unei taxe suplimentare pe transporturile de gaz rusesc.

 

Sursă foto – pixabay.com