Ordonanţa de urgență 115/2023, publicată vineri noapte în Monitorul Oficial, amână cu jumătate de an reorganizarea instituţiilor publice, adică măsura despre care guvernul PSD-PNL a spus că va aduce cele mai mari economii bugetare. Amânarea până după alegerile europarlamentare a reorganizării bugetarilor înseamnă că mediul privat este singurul afectat serios de măsurile de austeritate: creșteri de taxe, instituirea de noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale.

sondaj

În toamna anului 2023, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș recunoșteau o gaură de 20 de miliarde de lei la buget și anunțat măsuri de austeritate atât pentru mediul privat, cât și pentru bugetari. La acel moment, Ciolacu (PSD) și Boloș (PNL) anunțau că, pe lângă taxele și impozitele noi impuse firmelor, și bugetarii vor fi părtași la strângerea curelei prin reorganizarea instituțiilor publice.

Acum însă, guvernul PSD-PNL a decis să amâne pentru șase luni reorganizarea instituțiilor publice. Astfel, reorganizarea instituţiilor publice a fost amânată până la data de 30 iunie 2024, textul actului normativ specificând la Articolul LXIX: „Termenele prevăzute la alin. (3) al art. XVII, alin. (6) al art. XVIII, la alin. (7) al art. XX şi la alin. (7) al art. XXIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data 30.06.2024”.

În plus, ordonanța de urgență adoptată de guvernul PSD-PNL prevede creșterea generală a salariilor tuturor bugetarilor cu 5% de la 1 ianuarie 2024.

Una dintre puținele măsuri de austeritate pentru bugetari e prevederea că bugetarii nu vor primi bani în 2024 pentru orele suplimentare, ci zile libere. Există însă și excepții: categoriile de ”speciali” (polițiști, jandarmi, militari, angajații serviciilor secrete) care vor primi bani pentru munca suplimentară, potrivit OUG 115/2023.

Creșterile de taxe, impozite sau eliminarea facilităților fiscale – toate decise printr-o lege din octombrie 2023, rămân însă în vigoare. Pachetul de măsuri fiscale care introduce și majorează taxe a fost adoptat după ce Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

 

 

Sursa foto – pixabay.com