Forţele armate israeliene au lansat duminică noi bombardamente contra Fâşiei Gaza. Atacuri ce au survenit în contextul în care opinia publică israeliană face presiuni tot mai mari asupra guvernului Netaniahu pentru a negocia şi obţine eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas în timpul atacului terorist din 7 octombrie. Aflată în vizită la Tel-Aviv, Catherine Colonna, şefa diplomaţiei franceze, a cerut din nou «instaurarea imediată a unui armistiţiu durabil».

sondaj

«Franţa este preocupată la maximum de situaţia din Fâşia Gaza. De aceea Parisul cere imediat un nou armistiţiu durabil». Iată ce i-a spus Catherine Colonna, şefa diplomaţiei franceze, omologului ei israelian Eli Cohen. În cursul întrevederii, ministra franceză de externe a estimat că «au fost omorâţi prea mulţi civili».

Sâmbătă, Franţa condamnase un bombardament israelian în Fâşia Gaza în urma căruia fusese ucis un agent al ministerului de externe şi ceruse ca «toată lumina să fie făcută în legătură cu acest incident».

Catherine Colonna a insistat şi pe faptul că Franţa nu a uitat nici victimele atacului Hamas din 7 octombrie. «Franţa crede ce spun femeile victime, cele care au fost victime ale violurilor, mutilărilor şi profanărilor» a mai spus Catherine Colonna insistând, în rma întâlnirilor avute şi cu familiile ostaticilor francezi, pe faptul că «Israelul are dreptul să se apere respectând cu stricteţe dreptul umanitar şi protejând populaţiile civile».

Responsabila de la Paris a comentat şi situaţia din nordul Israelului. « Este foarte important să facem totul pentru a evita o escaladare cu Libanul» a reamintit ministra franceză de externe. Omolgul ei israelian Eli Cohen a estimat că «Franţa poate juca un rol pozitiv şi important în Liban pentru a evita o explozie a tensiunilor regionale».

În urma vizitei la Tel-Aviv, Catherine Colonna ajunge luni în ţara cedrului pentru purta discuţii cu oficialii locali şi cu comandamentul Forţeiu interimare ONU în Liban (Finul).

 

Sursă foto – france24.com