În ultima perioadă tot mai mulți părinți au început să opteze pentru a se ocupa ei de toate aspectele educației copiilor lor, alegând modelul de școală acasă, cunoscut în toată lumea drept Homeschooling.

sondaj

Cât costă un an de homeschooling în România

Pentru a face homeschooling, părinţii trebuie să îşi înscrie copiii la o „şcoală-umbrelă”, unde, contra unei taxe anuale, vor primi în cadrul programei platformei de homeschooling materiale didactice sau îndrumări pentru parcurgerea materiei.

Unele dintre aceste instituţii oferă chiar lecţii cu anumiţi lectori, în situaţia în care părinţii nu pot explica suficient de bine materia. Totuşi, trebuie menţionat că aceste şcoli-umbrelă nu sunt acreditate de Ministerul Educaţiei.

Părinții apelează la aceste școli-umbrelă din străinătate pentru că, legal, singurii care ar putea face școala de acasă sunt copiii cu probleme de sănătate.

Pentru părinţii care au deja copiii înscrişi în sistemul de învăţământ de stat, trecerea la homeschooling se face prin transfer, pe baza înscrierii la „şcoala-umbrelă” sau, dacă nu este acceptată prima variantă, retragerea din școală românească, printr-o cerere depusă directoratului instituţiei.

Studiatul de acasă ar cost în jur de 500 de euro de copil pe an. Nu ai rechizite, taxe școlare sau celebrul fond al clasei, cadouri pentru profesori.

Principalele prevederi legale privind homeschooling-ul în România

  • Autorizația: Părinții sau tutorii legali care doresc să practice homeschooling-ul trebuie să obțină o autorizație din partea inspectoratului școlar județean. Autorizația este valabilă pentru o perioadă de doi ani și poate fi reînnoită.
  • Motivele pentru practicarea homeschooling-ului: Motivele acceptate pentru practicarea homeschooling-ului sunt: motive de sănătate (boli cronice, alergii severe etc.), motive religioase sau convingeri speciale, motive legate de activități artistice sau sportive de performanță sau motive în cazul copiilor care sunt actori de film, televiziune sau teatru.
  • Planul de învățământ: Părinții sau tutorii legali care doresc să practice homeschooling-ul trebuie să prezinte un plan de învățământ pentru copilul lor. Acest plan trebuie să cuprindă conținutul și metodele de predare, resursele educaționale utilizate și modul de evaluare a progresului copilului.
  • Evaluarea progresului: Copiii educați prin homeschooling trebuie evaluați periodic. Părinții sau tutorii legali trebuie să prezinte inspectoratului școlar județean un portofoliu care conține documente care atestă progresul copilului (lucrări, teste etc.), precum și rezultatele obținute la examenele naționale.
  • Interacțiunea cu școala: Copiii care sunt educați prin homeschooling trebuie să participe la activități educaționale organizate de școlile de stat sau particulare, precum și la examenele naționale pentru evaluarea finală a claselor a VIII-a și a XII-a.

 

 

Sursă foto – pixabay.com