O profesoară de desen din județul Botoșani, recunoscută în domeniul artelor vizuale atât pe plan naţional, cât şi internaţional, este cercetată disciplinar după ce părinții s-au scandalizat din cauza unui film de artă în care femeia apare dezbrăcată.

sondaj

Clipul a ajuns în finala Premiului Internaţional „Arte Laguna” din 2011 de la Veneţia, a fost realizat în același an, când artista nu profesa în învățământ.

Conform Monitorul de Botoșani, în prezent, profesoara predă la Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare şi Sfânt” din Vorona. Părinți cer ca femeia să fie dată afară din liceu, amenințând că altfel își vor transfera copiii în alte școli. Oamenii au trimis petiții către conducerea liceului și Inspectoratul Școlar Județean.

„Noi suntem oameni simpli de la țară, trăim din munca câmpului și recunoaștem că nu ne pricepem la artă, dacă a-ți expune zonele intime în public înseamnă artă. Dar ne străduim să ne creștem copiii în frica lui Dumnezeu, cu bun simț și rușine, și încercăm să îi protejăm de tot ceea ce i-ar afecta la această vârstă. Credem că un cadru didactic trebuie să fie un model de comportament, de aceea ni se pare total nepotrivit ca această persoană să mai apară la catedră în fața copiilor noștri. (…) Sperăm că se va ține cont de doleanțele noastre, în caz contrar vom face un efort de a ne transfera copiii la școlile din oraș” – spun părinții conform Monitorul de Botoșani.

„În calitate de profesor, activitatea mea la catedră este ireproșabilă și iubesc să lucrez cu copiii. Înțelegerea performance body art ca și modalitate de exprimare artistică necesită cunoștințe profunde în acest domeniu. Ca disciplină este inclusă în programe de master de specialitate și doctorate la diverse universități de prestigiu. Eu însămi voi lucra la o teză de doctorat pe această temă în continuarea disertației de master, pe care am luat-o cu nota maximă. În ceea ce privește părinții, le înțeleg profund îngrijorarea și sper, cât mai curând posibil, să ajungem la un consens în ceea ce privește calitatea mea de profesor. Dar ceea ce primează este educația de calitate a copiilor”, a declarat profesoara

Profesoara este cercetată disciplinar în urma sesizărilor dăcute de părinți.

„Avem o astfel de petiție care este în curs de cercetare, atât la nivelul unității de învățământ, cât și la nivelul ISJ. După dinalizarea acestor cercetări, se vor stabili măsurile care vor fi luate”, a declarat șeful ISJ Botoșani, Bogdan Suruciuc.

 

 

Sursă foto – pixabay.com