Este o zi istorică pentru BRICS. Statele membre, adică Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, au decis primirea de noi membri în rândul acestei organizații. Este vorba despre Iran, Arabia Saudită, Egipt, Argentina, Etiopia și Emiratele Arabe Unite. Subiectul extinderii BRICS a fost intens discutat la ultima reuniune de la Johannesburg pentru care China a pledat mult, țară recunoscută ca fiind o susținătoare a primirii de noi membri. Statutul noilor state membre BRICS va fi efectiv la 1 ianuarie 2024. Mai rămâne de găsit un nou nume pentru grupul care reunește de acum 11 state.

sondaj

”BRICS începe un nou capitol”, a spus președintele sud-african Cyril Ramaphosa în conferința de presă care a anunțat primirea de noi membri în acest grup economic dar și politic care se vrea o alternativă la Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, după cum afirmă membrii fondatori.

Teheranul a anunțat pe rețelele sociale ”o dezvoltare istorică și un succes strategic pentru politica externă a țării”.

Premierul etiopian Abiy Ahmed, citat de AFP, a salutat ”un moment minunat” pentru națiunea africană. Etiopia este pregătită să coopereze cu toți pentru o ordine mondială incluzivă și prosperă „, a spus el pe rețelele sociale. Emiratele Arabe Unite au salutat, de asemenea, integrarea lor, iar președintele Mohammed bin Zayed a vorbit despre ”respectul viziunii liderilor BRICS”.

Potrivit președintelui chinez Xi Jinping, discuțiile duc la ”o extindere istorică”, prezicând un ”viitor luminos pentru țările BRICS”. Extinderea grupului a fost prioritatea acestei ediții, a 15-a. Reamintim că aproximativ 40 de țări au solicitat sau și-au manifestat interesul pentru aderare la BRICS. Este un semn al influenței în creștere pe care țările emergente o au pe plan mondial. Reamintim că BRICS reunește 42% din populația globului și produce un sfert din averea întregii lumi.

India, un alt motor economic al grupului, ceva mai rezervată față de primirea de noi state membre, a fost, în final, de acord cu alegerea strategică de extindere a clubului celor cinci. Premierul Narendra Modi a declarat că această extindere ”va da un nou impuls eforturilor noastre comune” și ”va consolida credința multor țări într-o ordine mondială multipolară”.

Apartenențe noi, mai degrabă politice, spune Pierre Salama, profesor emerit al universităților și cercetător. Cine are de câștigat din această extindere? La RFI, profesorul Pierre Salama are și un răspuns: China este câștigătoare.

‘Cred că văd mai degrabă o coerență politică decât economică. Sunt atât de eterogene, dacă luați exemplul Etiopiei și o comparați cu o țară ca Arabia Saudită, diferența pe cap de locuitor este diferită de 30 de ori, superioară de 30 de ori în Arabia Saudită. BRICS era deja eterogen, acum este excesiv eterogen. Într-o oarecare măsură putem spune, dar asta rămâne să vedem, faptul că China a câștigat în fața reticenței relative a Indiei și mai mult sau mai puțin a Braziliei, China a câștigat. China este pe cale să constituie  un nou ”imperiu”, o nouă zonă și asta am văzut în presa braziliană că a fost o mișcare care într-o oarecare măsură este pe cale să devină din ce în ce mai antioccidentală. Este o provocare majoră în raport cu dominația Statelor Unite de mai bine de 70 de ani”, spune profesorul Pierre Salama.

Președintele Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare, nu a fost prezent la Johannesburg. A participat prin videoconferință și a afirmat că „rolul și importanța BRICS în lume continuă să crească”.

Liderii blocului și-au reafirmat poziția ”nealiniată” la Johannesburg, într-un moment în care diviziunile erau accentuate de conflictul ucrainean. Potrivit observatorilor, țările membre trebuie să-și echilibreze apropierea de China și Rusia cu riscul de a se îndepărta de un partener comercial important precum Statele Unite ale Americii, notează AFP.

 

 

Sursă foto – pixabay.com