Sute de oameni au ieşit în stradă marţi, a treia zi consecutiv, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de cadrele medicale de la Secţia de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoşani, care la sfârşitul săptămânii trecute au lăsat o tânără de 25 de ani să moară fără a-i acorda îngrijiri medicale.

sondaj

Protestul a avut loc în faţa Maternităţii, unde o mare parte dintre participanţi au aprins candele şi au depus flori.

„Jurământul lui Hipocrate. Nu jurământul doctorului pentru arginţi”, a scris un botoşănean pe o pancartă pe care şi-a legat-o de gât. „Cred că mesajul spune mai mult decât cuvintele mele”, a spus acesta.

„Am fost prezenţi în fiecare seară, pentru că dorim o schimbare şi fiecare dintre noi trebuie să contribuim. Avem o datorie morală faţă de familia care a rămas”, a declarat o mămică participantă la protest.

Alexandra Ivanov a murit, vineri dimineaţă, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitate. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns, joi seară, în jurul orei 23,30, la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. Vineri dimineaţă, starea ei de sănătate s-a înrăutăţi considerabil, decedând în Secţia de anestezie – terapie intensivă.

Cazul a scandalizat opinia publică din Botoşani şi din ţară, provocând o serie de acţiuni de protest.

Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a anunţat că verificările făcute în urma decesului unei tinere însărcinate în 13 săptămâni la Spitalul Judeţean au relevat că, “între orele 00.45 – 07.35 nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire”. Apoi starea pacientei s-a agravat brusc, a fost transferată la ATI, unde i-au fost făcute manevre de resuscitare, fără succes.

 

 

Sursă foto – pixabay.com