Câţiva mii de polonezi au manifestat miercuri la Varşovia pentru a denunţa un nou deces al unei femei însărcinate, de care consideră că este responsabilă legea anti-avort, una din cele mai restrictive din Europa, transmite AFP
Dorota Lalik, în vârstă de 33 de ani, a murit pe 24 mai într-un spital din Nowy Targ, în sudul Poloniei. Fusese internată cu trei zile înainte, când tocmai i se rupsese apa, şi a murit de septicemia cauzată de moartea în pântece a fătului de 20 de săptămâni, potrivit unui comunicat al familiei.
„Asistentele i-au spus să se întindă cu picioarele deasupra capului pentru a-şi recupera apa”, a declarat soţul Dorotei, Lalik, pentru cotidianul Gazeta Wyborcza. „Nimeni nu a sugerat inducerea unui avort spontan pentru a o salva pe Dorota, de vreme ce şansele de supravieţuire ale bebeluşului erau reduse”, a adăugat el Marcin Lalik.
Legea anti-avort permite teoretic medicilor să facă avort dacă viaţa femeii este pusă în pericol, dar în practică este atât de restrictivă încât doctorilor le este frică să facă acest lucru.
„Ei provoacă în Polonia moartea unor tinere femei, unor mame tinere pentru că le este frică de consecinţe sau au o viziune specială asupra lumii”, a declarat pentru AFP Julia Cieslak, o protestatară de 40 de ani care purta o pancartă pe care se putea citi:”Încetaţi să ne mai ucideţi!”
Demonstraţii similare au avut loc în 50 de oraşe şi orăşele din Polonia.
„Totul este politic când eşti femeie în Polonia”, s-a plâns o altă protestatară, Katarzyna Kotula, deputată a Noii Stângi. „Mai ales dacă eşti o femeie însărcinată”, a adăugat ea. „Din cauza deciziilor politice, femeile mor în spitalele poloneze”.
În luna martie, o activistă a fost condamnată de un tribunal din Varşovia la muncă în folosul comunităţii pentru că a acordat asistenţă în cazul unui avort, un caz fără precedent în Polonia.
Potrivit unui sondaj realizat la începutul lunii martie, 83,7% dintre polonezi sunt în favoarea unei legi a avortului mai permisive. Doar 11,5% dintre respondenţi ar dori menţinerea actualei legi.
Polonia, ţară cu tradiţie catolică, avea deja una dintre cele mai restrictive legi ale avortului din Europa, când, anul trecut, Curtea Constituţională s-a aliniat de partea guvernului populisto-naţionalist declarând neconstituţională întreruperea sarcinii în cazul unor malformaţii ale fătului.
Sursa foto – pixabay.com