Generalul de brigadă al Forțelor Aeriene americane Pat Ryder, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, a confirmat că o rachetă hipersonică rusă Kinjal a fost doborâtă deasupra Kievului în data de 4 mai cu ajutorul unui sistem Patriot achiziționat recent de armata ucraineană, transmite BBC.

sondaj

„Pot confirma că au doborât o rachetă rusă prin utilizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot”, a declarat secretarul de presă, generalul de brigadă Pat Ryder. „După cum știți, acest sistem face parte dintr-o gamă mai largă de capacități de apărare aeriană pe care Statele Unite și comunitatea internațională le-au oferit Ucrainei.”

Racheta Kinjal a fost lansată săptămâna trecută în cadrul unui atac masiv cu rachete rusești.

Anterior, sistemele Patriot erau folosite împotriva rachetelor balistice convenționale, iar capacitatea de a doborî rachete hipersonice era pur teoretică.

Deși armata ucraineană a găsit epava acestei rachete, autoritățile au întârziat să dezvăluie detalii până când informațiile despre incident au apărut din alte surse, în condițiile în care Rusia susținea că racheta era considerată indestructibilă.

Ulterior, informația a fost confirmată de comandantul forțelor aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Nikolai Oleșciuk.

„Da, am doborât” inegalabila „Kinjal”! Acest lucru s-a întâmplat în timpul unui atac nocturn pe 4 mai pe cerul regiunii Kiev. Racheta X-47 a fost lansată de MiG-31K de pe teritoriul Rusiei”, a spus el.

Această declarație de marți a fost susținută de o confirmare oficială din partea Pentagonului.

 

 

Sursă foto – mapn.ro