Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat în ultimele trei zile că interzic importurile de cereale și produse oleaginoase din Ucraina după ce fermierii locali s-au plâns că produsele ieftine au distorsionat piața internă. De asemenea, guvernul din Bulgaria a anunțat că ia în calcul o măsură similară.

sondaj

Pe lângă importul de cereale, Polonia a interzis și tranzitul de cereale ucrainene, în timp ce Ungaria ar permite în continuare traversarea țării, potrivit Kyiv Independent. La acest moment nu e clar dacă Slovacia va interzice și tranzitul cerealelor ucrainene, sau doar importul având ca destinație propria piață internă.

În aceste condiții, singura țară vecină cu Ucraina care permite în continuare importul este România. Și fermierii români s-au plâns de probleme similare, dar Comisia Europeană a aprobat doar un ajutor de circa 10 milioane de euro, mult sub nivelul de 200 de milioane de euro cerut de fermieri.

România a fost în ultimul an principalul canal de tranzit pentru cerealele ucrainene, după cum a declarat săptămâna trecută președintele Klaus Iohannis.

”Le-am facilitat tranzitul de cereale. Peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port, deci o cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale am exportat prin România și o face în continuare. Nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta”, a declarat președintele Iohannis.

România a facilitat exporturile de cereale din Ucraina pe infrastructura rutieră, pe cea feroviară, dar și pe fluviul Dunărea și pe Marea Neagră. Pentru a facilita operațiunile, guvernul român a investit zeci de milioane de euro în modernizarea porturilor, dar și a căii ferate.

Până la acest moment, nici un oficial guvernamental român nu a enunțat o posibilă suspendare a importurilor sau tranzitului de cereale din Ucraina, în ciuda cererilor repetate ale unora dintre fermierii români.

Context

Slovacia va suspenda temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina, a transmis luni guvernul de la Bratislava, informează Reuters şi TASR, citate de Agerpres. Un grup de lucru interministerial se va întâlni în cursul zilei în acest scop.

Slovacia se alătură astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina.

Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile.

‘Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental’, a subliniat ministerul, citat de Agerpres.

 

 

Sursă foto – pixabay.com