Interceptările făcute de serviciile secrete pe mandatele de siguranță națională pot să fie probe în dosarele de corupție, iar abuzul în serviciu a fost votat fără prag. Cele mai importante modificări făcute în Camera Deputaților la Codul Penal și Codul de Procedură Penală nu respectă însă deciziile Curții Constituționale, au avertizat mai mulți parlamentari.
Proiectele votate miercuri în Camera Deputaților diferă major de ce s-a votat în Senat în urmă cu o săptămână și reprezintă versiunea transmisă de ministrul justiției în Parlament la finele lui 2022.
„Susțin proiectele în forma dezbătute în Guvern, se înscriu în linia Constituției. Votez pentru modificarea codurilor penale”, a precizat Cătălin Predoiu înainte de vot.
Fără prag la abuzul în serviciu
Dacă în Senat s-a impus un prag de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu, deputații au votat proiectul fără niciun prag. Au fost 191 de voturi pentru și 66 împotrivă și 12 abțineri. Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Ionuț Moșteanu a anunțat că ministrul Predoiu nu a votat proiectul privind abuzul în serviciu.
Ministrul a precizat că a existat o deficiență tehnică în privința votului său. În ședința coaliției, care s-a desfășurat, marți, cu puțin timp înainte de reunirea Comisiei Juridice, unde urma să se adopte raportul final, se stabilise inițial un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu și neglijența în serviciu. Totul s-a schimbat după câteva ore.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și-au sunat liderii de grup și au cerut să anuleze tot ce s-a votat timp de două ore în Comisia Juridică.
Sursă foto – cdep.ro