Ofertele pentru petrecerea de banchet pornesc de la 150 de lei pentru fiecare participant și pot ajunge la peste 1.000 de lei, în unele școli din București.

sondaj

Și când e vorba de strâns bani, apar și problemele. Profesorul Cătălin Osiceanu de la Școala gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” din București a lansat un apel către colegii săi cu privire la participarea la aceste evenimente.

”APEL CĂTRE PROFESORI

În școlile din România această perioadă a anului școlar coincide și cu febra pregătirilor banchetelor elevilor aflați la final de ciclu școlar. O practică pe care n-am inventa-o noi, românii, dar care respectă… „tradiția” românească. În majoritatea cazurilor, localurile care organizează astfel de evenimente oferă pachete de servicii care includ, la un număr x de copii, un număr n de profesori a căror consumație trebuie suportată de părinți. Este total nefiresc, în opinia mea, umilitor chiar, deoarece nimeni nu poate avea vreo obligație materială pentru ca profesorii să fie alături de elevii lor la un astfel de final. Profesorul, dacă este invitat și dorește să participe, poate să-și plătească singur o eventuală consumație.

Aș vrea să înțelegeți că nu scriu toate acestea dintr-un exces de moralitate și mai degrabă ca profesor cu suficientă expertiză, martor, de-a lungul anilor, la asemenea situații.

În primul rând, puțini părinți fac această „cinste” din convingere. Apar tot felul de discuții de genul: „Eu nu aș vrea să-l chemăm și pe profesorul y, nu merită” sau „De ce să-i dau de la mine? E prea mult”.  În majoritatea cazurilor se ajunge la un compromis și, bietul profesor, vine să fie alături de elevii săi în necunoștință de cauză privind aceste comentarii.

În al doilea rând, aceste discuții ajung din păcate și la copii, cu efectele pe care vi le puteți imagina.

Așadar, dragi colegi, cumpătați bine înainte de a răspunde unei astfel de invitații și fiți demni!” – este postare apărută pe pagina de Facebook a domnului Cătălin Osiceanu

 

Sursă foto – pixabay.com