Proteste masive au loc joi în marile orașe din Franța, împotriva măsurii de majorare a vârstei de pensionare. Atmosfera a devenit din ce în ce mai tensionată la Paris, iar ciocniri au fost semnalate în marja marșurilor din capitală, precum și la Rennes, Nantes și Lorient, transmite BBC.

sondaj

La plecarea marșului de la Paris în această după-amiază, liderul sindicatului moderat CFDT, Laurent Berger, a făcut apel la „respectarea proprietății și a persoanelor”.

„Avem nevoie de acțiuni non-violente care să nu împiedice viața de zi cu zi a oamenilor”.

Principalele evenimente

Ora 23:01 172 de persoane au fost arestate în toată Franța, ministrul de Interne acuză „huliganii” că „vor să ucidă polițiștii”

172 de persoane au fost arestate în toată Franța, a anunțat ministrul de Interne Gérald Darmanin, dintre care 77 la Paris. Pagubele „sunt mult mai importante decât în zilele precedente”, a spus el, citat de Le Figaro.

Dintre cei 1.500 de huligani prezenți la manifestația de la Paris, „mulți sunt cunoscuți de ultra-stânga”. „Vreau să denunț facțiunea ultra-stânga, care a lansat apeluri la crimă. Aceștia sunt huligani care vor să ucidă polițiști”, a mai spus el.

Ora 22:55 Premierul Elisabeth Borne „condamnă violențele”, Darmarin salută activitatea polițiștilor și jandarmilor

Premierul Elisabeth Borne „condamnă violențele și degradările care s-au înmulțit astăzi”. „Violențele și degradările la care am asistat astăzi sunt inacceptabile”, a transmis premierul pe Twitter.

Ministrul de Interne Gérald Darmanin a salutat activitatea polițiștilor și jandarmilor, „ținte ale unor atacuri inacceptabile”.

Gérald Darmanin, aflat în vizită la sediul poliției din Paris, a salutat munca polițiștilor și jandarmilor, „ținte ale unor atacuri inacceptabile” din partea unor indivizi în timpul manifestațiilor împotriva reformei pensiilor.

Ora 22:49 140 de incendii stinse la Paris, 50 în curs de lichidare

140 de incendii au fost stinse în marja manifestației de la Paris, dar 50 sunt încă în desfășurare, a anunțat Gérald Darmanin în timpul unei vizite la sediul poliției pariziene, joi seara, potrivit Le Figaro.

Ora 22:36 Situația pare să se fi calmat joi seară la Paris, după mai multe incendii în mai multe zone ale capitalei, transmit corespondenții Le Figaro. Nu este exclus însă să apară noi violențe.

Ora 22:22 Ciocniri au loc la Bordeaux între manifestanții care se opun reformei pensiilor și poliție. Intrarea primăriei a fost incendiată după un tir cu artificii.

Ora 22:01 Jean-Luc Mélenchon face apel la „mai multe” acțiuni și blocaje

Fondatorul partidului France insoumise a făcut apel la „mai multe” acțiuni și blocaje pentru a protesta împotriva reformei guvernamentale a pensiilor, potrivit BFM TV.

„Dacă va fi o grevă generală în această țară, nu mă voi plânge”, a mai spus Jean-Luc Mélenchon la TF1, făcând totodată apel la o „ieșire pozitivă” din acest conflict social care durează de peste două luni.

Ora 21:57 Ministrul francez de interne a declarat că 123 de membri ai poliției sau jandarmeriei au fost răniți joi în confruntările din timpul protestelor din întreaga țară împotriva reformei guvernamentale a pensiilor.

Gerald Darmanin a mai spus pe Twitter că 80 de persoane au fost arestate în timpul manifestațiilor care au scos în stradă aproape 1,1 milioane de oameni în întreaga țară, potrivit guvernului.

Ora 21:55 Protest violent joi seara la Lyon. Poliția a fost atacată de indivizi înarmați cu bare de fier și sticle. S-a tras cu gaze lacrimogene, potrivit Le Progrès.

Ora 21:53 Mai mulți protestatari s-au adunat în zona gării Saint-Lazare (arondismentul 8 din Paris), potrivit Le Figaro. Au fost provocate incendii iar protestatarii au încercat să blocheze intervenția pompierilor.

Marșul parizian a pornit la ora 14.00 din Place de la Bastille și a reunit 800.000 de persoane, potrivit CGT. Violențe au izbucnit în fruntea manifestației, unde câteva sute de radicali îmbrăcați în negru au spart geamuri și mobilier stradal, potrivit France Info.

Aproximativ 21% dintre profesori erau în grevă, potrivit ministerului. În ceea ce privește sindicatele, Snuipp-FSU, principala organizație din grădinițe și școli primare, estimează că între 40 și 50% dintre profesorii din învățământul primar sunt în grevă. Snes-FSU, principalul sindicat din învățământul secundar, estimează la 50% numărul profesorilor și al altor categorii de personal din educație aflați în grevă.

Zeci de licee și universități sunt scena unor acțiuni împotriva reformei pensiilor în toată Franța.

Traficul este puternic perturbat la RATP. La SNCF, doar jumătate din trenurile TGV Inoui și Ouigo și o treime din trenurile TER circulă în această joi. Sectorul aerian este, de asemenea, afectat și va fi din nou mâine. Direcția Generală a Aviației Civile cere companiilor aeriene să anuleze vineri 30% din zborurile lor la Paris-Orly și 20% la Marsilia-Provence, Bordeaux-Mérignac și Lyon-Saint-Exupéry.

 

 

Sursă foto – france24.com