Un avion de vânătoare rusesc a forțat marți doborârea unei drone a Forțelor Aeriene americane deasupra Mării Negre, după ce a avariat elicea dronei MQ-9 Reaper, potrivit unui oficial american familiarizat cu incidentul, citat de CNN.

sondaj

Editorul pe securitate și apărare al Sky News susține că între SUA și Rusia a început deja o cursă pentru a recupera drona. SUA încearcă să distrugă „secretele” dronei, în timp ce Rusia probabil se luptă pentru a le recupera, spune Deborah Haynes, editorul Sky News.

Coliziunea unui avion de vânătoare rusesc cu o dronă americană „subliniază riscul unei confruntări directe” între cele două națiuni, a declarat acesta.

Deborah Haynes a explicat că războiul din Ucraina a crescut traficul aerian și naval din jurul acestei zone – și, prin urmare, a crescut și riscul unei escaladări neintenționate.

În prezent, SUA nu au capacitatea de a recupera drona MQ-9 Reaper, iar la bordul acesteia se vor afla „elemente sensibile”, spune Haynes.

„Americanii vor fi făcut tot ce pot pentru a se asigura că tot ceea ce este secret nu este accesibil: este șters, distrus”.

Ea adaugă că, în același timp, rușii se vor mobiliza pentru a recupera rămășițele dronei de mai multe milioane de dolari.

În timp ce Rusia a afirmat că drona a fost reperată în apropiere de Crimeea, SUA a negat acest lucru în termeni categorici – un semn că „războiul informațional” se desfășoară în paralel cu cel de pe câmpul de luptă.

Cu ambasadorul rus convocat la Casa Albă, Haynes spune că incidentul este „în mod clar luat foarte în serios”.

Comandamentul European al SUA:

„Două avioane rusești Su-27 au efectuat astăzi (marți) o interceptare nesigură și neprofesionistă a unui avion MQ-9 fără pilot la bord al Forțelor Aeriene ale SUA, care opera în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

În jurul orei 7:03 AM (CET), unul dintre avioanele rusești Su-27 a lovit elicea avionului MQ-9, ceea ce a determinat forțele americane să fie nevoite să aducă MQ-9 la sol în apele internaționale. De mai multe ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața MQ-9 într-un mod nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist.

«Aeronava noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9», a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. «De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave».

«Avioanele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și le cerem rușilor să se comporte în mod profesionist și în siguranță», a adăugat Hecker.

Acest incident urmează un model de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timpul interacțiunii cu aeronavele americane și aliate deasupra spațiului aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajelor aeriene rusești sunt periculoase și ar putea duce la erori de calcul și la o escaladare neintenționată.

Forțele aeriene americane din Europa – Forțele aeriene din Africa efectuează în mod obișnuit zboruri de aeronave în Europa deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legislația aplicabilă a națiunii gazdă și cu legislația internațională. Pentru a susține apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele naționale ale aliaților, partenerilor și SUA”.

 

 

Sursă foto – CNN.com