România va cumpăra un batalion de tancuri Abrams, a declarat într-un interviu pentru Observatorul Militar generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente – structura care se ocupă de achizițiile publice la nivelul MApN.

sondaj

E vorba despre 54 de tancuri Abrams, potrivit Euronews.

Incicaș a discutat despre programele de înzestrare, în desfășurare și planificate, explicând pe larg mai multe aspecte care țin de domeniul achiziției de materiale și echipamente militare:

  • „(…) În ceea ce privește achizițiile cu contracte de rulare în curs, aș vrea să mai adaugă acordul-cadru de 2.902 platforme de transport pe care îl avem cu compania Iveco, care localizează o parte importantă din producție în România.
  • De asemenea, legat de acest program, mai avem un acord-cadru în ceea ce privește achiziția de remorci de la Automecanica Mediaș. În același timp, continuăm programele de achiziție a sistemelor de radar terestre și a sistemului de senzori pentru brigăzile terestre.
  • Deși nu este un program atât de complex, continuăm achiziția sistemului de comunicații al Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est. Acum, referindu-ne la programele a căror achiziție este în curs, aș vrea să menționez achiziția de sisteme de apărare aeriană cu rachete portabile, așa numitele MANPAD.
  • Aș vrea să mai menționez trei achiziții pe sisteme de război electronic, achiziția unor radare de dirijare la apropiere pe aerodrom și două achiziții importante pe care urmează să le începem, și anume 1059 autovehicule tactice ușor blindate și achiziția de puncte de comandă de nivel brigadă și sisteme informatice pentru comandamentele de tip batalion, achiziții pe care, repet, urmează să le începem foarte curând și vorbesc în termen de două-trei săptămâni.
  • În același timp, anul trecut am semnat contractul pentru UAS-urile tactic-operative cu firma Elbit, din Israel. În acest an urmează să semnăm primul contract subsecvent. Avem, așa cum am spus la început, supusă aprobării prealabile a Parlamentului, achiziția suplimentară a 150 de Piranha V. Zilele acestea trimitem spre Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă , achizițiile care se referă la obuziere autopropulsate pe șenile, trei batalioane.
  • De asemenea, mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sisteme de apărare anti aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă și două tipuri de rachete pentru F-16. În același timp, sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului, cererile noastre privind aprobarea achiziției unui batalion de tancuri Abrams.
  • Și, de asemenea, vorbim de un nou pachet pentru realizarea capacităților de luptă pe mare, și anume ne referim la achiziția de submarine, achiziția de nave vânătoare de mine și modernizarea navelor purtătoare de rachete.
  • În ceea ce privește acest tanc, mă amuz pentru că toată lumea își închipuie ok e un tanc vechi, fără să cunoască sistemul specific american de modernizare a tancului, pentru că vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, de „dezbrăcarea” lui completă, tratarea lui pentru că, sigur, sistemul de protecție este unul care mulțumește și echiparea lui cu echipamente noi, în conformitate cu varianta cerută de noi.
  • De ce Abrams? Foarte simplu, pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, acesta este cel mai bun mijloc și are o unicitate a lui în realizarea misiunilor.
  • Și aici vorbim de produse care vor fi cumpărate ca atare și vor intra în dotarea armatei sau vor fi și ele produse în parte, asamblate în România? Fiind vorba de un batalion, produsul va fi cumpărat prin printr-o achiziție de tip Guvern la Guvern, el nefiind vândut într-un sistem comercial de tipul relație cu directă cu compania”, a declarat generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente – structura care se ocupă de achizițiile publice la nivelul MApN”.

 

 

Sursă foto – cnn.com