Echipa RomSpace anunță că va trimite în spațiu cel de-al doilea satelit construit de elevi. ROM-3 este tot un picosatelit (pocketqube) cu latura de 5 cm. Misiunea lui e să testeze în spațiul cosmic aplicații Internet of Things (IOT).
Inițial, ROM-3 trebuia să zboare cu o rachetă europeană Vega, dar în urma exploziei în decembrie 2022 a rachetei Vega-C, compania Arianespace a blocat toate programele de zbor pe timp neprecizat. În aceste condiții, echipa RomSpace a reușit să obțină un loc pe unul din zborurile SpaceX de la sfîrșitul anului 2023. Dacă nu vor apărea noi întîrzieri, România va avea doi sateliți pe orbită pînă la sfîrșitul anului 2023.
Primul picosatelit românesc, ROM-2, fratele mai mare al lui ROM-3, are lansarea programată în luna mai 2023 și va zbura cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX. Echipa de elevi ai liceului ICHB (RomSpace), condusă de Filip Bușcu, s-a întors recent de la Glasgow, unde a instalat în lansator-ul companiei Alba Orbital satelitul însărcinat cu patru misiuni de cercetare, una dintre ele fiind observarea Pămîntului.
„ROM-2 și ROM-3 testează tehnologii pentru următoarele noastre misiuni spațiale. Vom trimite în spațiu sateliți mai mari, mai mulți, mai avansați”, a spus Filip.
„Speram ca ROM-2 si ROM-3 sa fie doar inceputul unui lung sir de misiuni spatiale, nu numai ale noastre, ci si a celor inspirati de initiativa noastra„, a declarat Alex Luchianov, programatorul șef al echipei RomSpace.
Programele Romanian Orbital Mission (ROM-2 și ROM-3) nu au nicio legătură cu Agenția Spațială Română (ROSA) și nici cu celelalte instituții de stat din domeniul aerospațial.
Echipa RomSpace este formată din elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică București și își finanțează activitatea printr-o asociație non profit, cu ajutorul sponsorilor. Acești sponsori sînt: Fundația Superbet, compania de publicitate Let’s do it, Fundația culturală Magdalena și Ovidiu Buluc, Banca Transilvania, Glass Design, Roel, Urgent Curier Post. În 2022 a existat și o contribuție din partea Guvernului României, reprezentînd 15% din totalul ajutorului financiar primit.
Sursă foto – https://www.albaorbital.com/rom-space