Toată lumea este de acord cu faptul că, pentru a avea o economie și o societate funcționale, educația reprezintă o prioritate absolută. Atâta doar că discuțiile se concentrează mai mult pe componenta tehnologică (câte ore predate online versus ore predate on site), pe componenta ideologică (câtă educație furnizată de stat versus mediu privat), pe componenta birocratică (câte examene, materii opționale, vacanțe etc.).

sondaj

Or, problema presantă în România nu este nici tehnologică, nici ideologică, nici birocratică, ci ține de dotarea elevilor  și studenților cu un set de valori bine definite, care să îi ajute să răzbată prin hățișul vieții moderne.

Mai concret, care ar fi lecțiile de viață pe care dascălii ar trebui să le transmită elevilor/studenților din clasa I până la masterat? Mai jos, sugerăm un decalog de astfel de lecții, fără a avea pretenția că acesta este unicul posibil:

  1. „Nu există prânz gratuit”. Pentru orice consumăm noi în plus, în mod gratuit, cineva, cândva, va trebui să plătească. Un elev care a internalizat această lecție, odată devenit matur, nu va mai cere, de exemplu, subvenționarea prețului la benzină și la motorină de către bugetul de stat, deoarece va ști că respectivul buget – pentru a nu intra într-un deficit nesustenabil – va trebui alimentat prin noi impozite percepute tuturor contribuabililor. Și astfel, toți – inclusiv cei mai săraci – îi vor subvenționa pe deținătorii de automobile, care nu sunt cei mai săraci cetățeni.

La fel cu solicitările de genul subvenționării de către stat a unei părți a creditelor, unde cei creditați (nu cea mai săracă parte a populației) ar urma să fie sprijiniți, în final, de toți contribuabilii, iar exemplele pot continua.

  1. Într-o Europă integrată, concurentul tău pe piața muncii nu va fi vecinul de la etajul 3, ci omologul tău (elevul) francez, danez, polonez sau finlandez, așa încât ai face bine să folosești anii de școală pentru a putea face față în competiție cu ei. Fără comentarii.
  2. Banii (după care alergă disperați părinții, rudele și cunoștințele tale) nu reprezintă cel mai important lucru în această viață.

Există multe lucruri mai importante (pacea, sănătatea, tinerețea, prietenia, cultura, sportul etc.), iar cele mai multe dintre acestea nu pot fi cumpărate cu bani. Ar trebui insistat pe acestă idee, deoarece societatea românească a sucombat mai mult decât altele în fața dominației banului.

Continuarea pe – Cursdeguvernare.ro

 

 

Sursă foto – bnr.ro