Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat luni, odată cu prezentarea raportului asupra inflației, că cei care plătesc prețul inflației mari sunt deponenții, care primesc la depozite dobânzi mult mai mici decât inflația și ale căror depozite bancare își pierd valoarea.
„Așa cum arată lucrurile acum, suntem călare pe situație, ducem inflația în jos cât putem”. Reporter: Mulți români au început să economisească în dolari.
„Riscul lor, opțiunea lor. Sfatul nostru întotdeauna e să-și pună ouăle în 2-3 coșuri, și în lei, dolari, euro. Eu așa fac. Am fost recent în provincie, coloană după coloană, și pe o parte și pe alta, nu e doar în București. Nu prea arată nici a recesiune, nici a poverty (sărăcie – n.red.). Arată un singur lucru: consumul e mult mai mare decât investițiile. N-avem drumuri. Nu poți să-mi spui că sunt prea multe mașini, or fi, dar e o realitate, îți sare în ochi. Nu mai poți să privești, te orbesc farurile”.
Reporter: S-au înțeles băncile între ele pentru creșterea artificială a acestui indice?
„Am observat că «le-am luat telefoanele sa vedem dacă au vorbit, calculatoarele». Vorbesc, comunică între ei, ce să facă? Cum vreți să stabilească, prin semne, telepatii?”.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis un avertisment, luni, în privința prețurilor la energie. „Nu e de glumă”, spune șeful băncii centrale, subliniind că majorările de tarife la gaze naturale și electricitate generează rapid un efect în lanț. Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR.
Sursă foto – pixabay.com