Ambasada Franței în România spune că militarii francezi dislocați la Cincu nu au formulat nicio plângere legată de condițiile de cazare

În urma articolelor apărute în media, care spuneau ca la baza NATO de la Cincu din Brașov soldatii francezi  ar fi cazati in conditiii improprii,  Ambasada Franţei în România şi misiunea AIGLE au precizat ca militarii francezi nu au formulat niciun de plângere până la această dată.

Partea franceză amintește că decizia de dislocare a trupelor sale in România a fost luată foarte rapid, la 4 zile dupa ce a inceput invazia rusă în Ucraina, Franţa a desfășurat batalionul « Spearhead » al Forței de Reacție Rapidă a NATO, în cadrul misiunii AIGLE in România.  Format din 500 de militari, batalionul a fost inițial dislocat la baza „Mihail Kogălniceanu”, situată la Constanţa, la aproximativ o sută de kilometri de granița cu Ucraina. Totuşi, în scurt timp, baza de la Cincu s-a impus ca soluția care oferea cele mai multe garanții pentru menținerea unei prezențe militare NATO pe termen lung. Pe 2 mai 2022, detașamentul de geniu a început lucrările de dezvoltare a bazei de la Cincu, astfel încât să poată găzdui între 800 și 1.000 de militari până la finalul anului. Construcţia noilor instalaţii şi infrastructuri NATO în această bază a impus condiţii de viaţă rudimentare militarilor francezi, însă aceste lucrări sunt în curs de finalizare. Dificultăţile de la începutul misiunii au fost depăşite în prezent, iar condiţiile de viaţă ale soldaţilor francezi de la baza militară Cincu au evoluat pozitiv în aceste şase luni, se arată în comunicatul Ambasadei Franței.

Premierul Nicolae Ciucă  a declarat:  “Împreună cu partea franceză, există un angajament astfel încât condițiile din baza Cincu să  fie finalizate până la sfarșitul anului. În felul acesta condițiile se vor îmbunătăți, la vremea respectivă nu au existat, din ce a prezentat MAPN, capacitatea de a-i caza pe soldați în containere iar o parte dintre ei au stat în corturi. În momentul în care se va finaliza dispunerea containerelor, aceștia se vor muta in containere. Partea română și cea franceză contribuie financiar la finalizarea lucrărilor”.

 

Sursă foto – rfi.fr