Autor – Ștefan Priscu
Faptul
În municipiul Moreni, peste 20 de copaci din curtea unei Școli aflate în renovare au fost tăiați
Explicațiile oficiale
Din postura de membru Alert24, am adresat întrebări legate de situația actuală edilului Moreni-ului, domnul Constantin Dinu. Iată comentariile dânsului:
– aceasta Școală se află într-un amplu proces de reabilitare, proces care va cuprinde inclusiv reamenajare peisagistică. Practic, în afară de clădirea Școlii, curtea va fi reamenajată complet (teren sportiv sintetic, parcare laterală, spațiu verde);
– brazii, plantați acum zeci de ani, prezentau risc de prăbușire, în eventualitatea unor condiții meteo nefavorabile. De altfel, câțiva dintre acești brazi începuseră să se usuce iar acum ceva timp doi dintre aceștia s-au rupt și au provocat daune gardului și unei conducte de gaz. Primăria, în calitate de administrator, a fost atunci solicitată de conducerea Școlii să intervină pentru eliberarea zonei afectate;
– hotărârea de defrișare fusese luată cu ceva timp în urmă, însă s-a așteptat practic începerea procesului de reabilitatare a Școlii pentru a se trece la defrișare;
– nici restul copacilor de la intrarea în Școală nu ar fi putut fi salvați, deoarece toate conductele și legăturile/branșamentele noi vor tranzita pe sub partea din față, astfel că rădăcinile copacilor ar fi fost oricum afectate de procesul de reamenajare;
– tăierea a fost efectuată doar după ce reprezentanții Ocolului Silvic Moreni au fost la fața locului și au marcat corespunzător copacii;
– lemnul rezultat după tăierea arborilor va fi încredințat Societății Primăriei, care va dispune alocarea lemnului către familii care au nevoie de ajutor social, ca și lemn de foc. În cazul în care unele segmente de lemn vor fi într-o stare bună și vor avea dimensiuni corespunzătoare, acestea ar putea fi folosite ca materiale pentru viitoare construcții în beneficiul Municipiului;
– în calitate de administrator, Primăria are obligația să protejeze locuitorii și proprietățile publice de eventuale accidente. Astfel, în viitor se preconizează că vor mai exista acțiuni de toaletare sau tăiere de arbori care pot provoca accidente.
Emoțiile
„Aici, așezați-vă aici, să se vadă Școala și brazii în spate!”…am auzit asta în fiecare vară, între 1985 și 1993, atunci când făceam pozele de final de an școlar. Da, este vorba de celebrele fotografii de grup, elevi și profesori, realizate de regulă în ultima zi de școală, înaintea vacanței. Este ușor de înțeles de ce trebuia să avem clădirea Școlii în spate, însă de ce și brazii? Se pare că până și pentru un fotograf era evident că brazii aceia, care parcă atingeau cerul, erau ca un simbol al Școlii.
Dar ce mai reprezentau arborii aceia pentru noi, sutele de elevi? Uriașii aceștia și umbrele lor erau partenerii de joacă, partenerii alături de care creșteam sau doar parteneri de bucurie, când soarele ne zâmbea. Poate mai simțeam și că uriașii ne protejează.
Cumva sunt convins că, din momentul plantării lor, în 1964, uriașii verzi au devenit parte din viața fiecărui elev sau profesor al Școlii nr. 4.
S-a întipărit în sufletul nostru, zilnic, încă din timpul copilăriei, sentimentul că acești copaci sunt simbolul și dovada veșniciei. Am uitat însă că tot ce este viu, la un moment dat va muri. Iar moartea lor a venit subit și neașteptat pentru noi. Poate fară să realizam, suntem acum dezorientați, pentru că veșnicia în care credeam se risipește.
Cei cu care avem aceleași rădăcini (nu-i așa?) sunt luați acum de lângă noi. Indiferent dacă actul este justificat sau nu, noi probabil mereu îl vom percepe sufletește ca pe o crimă.
Ce a fost odinioară umbra acestor copaci, umbră care (la propriu) ne proteja, se va transforma într-o umbră care ne va mângâia sufletul.
Rămânem, așadar, cu o mângâiere. Un lucru este clar însă, și anume că această mângâiere va dispărea doar când noi vom dispărea.
Sursă foto – Googlestreet.com/arhivă