Războiul din Ucraina are un impact asupra luptei duse, în Franța, împotriva schimbărilor de mediu. De la 1 noiembrie, intră în vigoare planul ce privește „sobrietatea energetică” pe fondul creșterii prețurilor la gaz și la electricitate. Este un plan care este bun și pentru planetă, după cum susțin organizațiile care militează pentru protejarea mediului înconjurător.
În Paris, pe timpul nopții, în clădirile de birouri dar și în magazine nu va mai fi lăsată aprinsă lumina. Iar din decembrie, publicitatea stradală luminoasă va fi interzisă.
Deja, mai multe alte municipalități dar și diverse comune au decis să stingă lumina stradală, pe timpul nopții.
Maud Lelièvre este reprezentanta Asociației Les Eco Maires – o asociație a primarilor care militează pentru protejarea mediului și care este formată din mai bine de 2.000 de comune. Întrebarea este: chiar contează dacă stingem becurile noaptea, este o schimbare la factura de electricitate? Iar în plus, ar trebui să ne așteptăm la o creștere a numărului de infracțiuni, pe timpul nopții?
Maud Lelièvre:”Este un consum important, undeva la 32% din factura administrațiilor locale și 9% din consumul total de electricitate din Franța. Deci, vorbim de un consum important. Acum, teama resimțită de unii localnici a și dus la o ezitare din partea aleșilor locali de a recurge la o astfel de măsură. Fiecare edil mizează pe o acceptabilitate colectivă. Căci, de altfel pentru a consolida securitatea localităților a fost introdus iluminatul public. Dar, studiile arată că în localitățile în care s-a trecut deja la o diminuare a iluminatului public, nu se înregistrează nici mai multe accidente și nici mai multe infracțiuni. Ce este drept, oricând se poate recurge la un iluminat inteligent a zonelor care sunt ceva mai sensibile în ceea ce privește securitatea”.
Este adevărat că introducerea iluminatului public, în orașe, a fost un adevărat progres, în secolul XIX. Asistăm acum la un regres în materie ?
Maud Lelièvre: „Nu neapărat. Deoarece cererea a devenit importantă, până într-acolo încât populația a cerut o diminuare a consumului. În plus, oamenii se interesează și de protejarea mediului, mult mai mult decât era cazul în secolul XIX. Este important să stingem luminile noaptea și pentru a apăra biodiversitatea”.
Dintre cei care contestă planul de sobrietate energetică sunt și asociațiile care se implică în securitatea rutieră. Ele atenționează că 30% dintre accidentele rutiere, soldate cu decese, au loc între lunile noiembrie și ianuarie.
Maud Lelièvre: „Primarii care au început să stingă luminile publice – iar aici vă dau exemplul unei localități în care trăiesc 30.000 de locuitori, au putut observa că șoferii conduc mai încet și acordă o atenție mai mare atunci când sunt la volan, pe timpul nopții. Acum, guvernul a cerut companiilor dar și administrațiilor locale, și, la fel de bine particularilor, să facă un efort pentru a fi diminuat cu 10 facturile la electricitate. Renovarea parcului de iluminat public este o prioritate și ar permite, pe termen mediu, adică, în 5 – 6 ani, o economie de energie undeva între 50 și până la 80%, chiar. Dacă ne uităm atent, încă mai există lampadare care funcționează cu mercur, ele sunt interzise în Franța din 2015. Așadar, trebuie să recurgem la un iluminat inteligent care poate să ducă la o economie de energie. Evident, este nevoie de investiții”.
De fapt, de ce a trebuit să așteptăm pentru a fi luate aceste măsuri care au un impact și asupra mediului?
Maud Lelièvre: „Cred că frâna socială, în cazul primarilor care încearcă să pună în aplicare un plan de reducere a iluminatului public – a fost una cât se poate de dficilă și, este, în continuare o frână în a explica localnicilor că este necesar ca anumite lumini să fie stinse. Apoi, de aproximativ 10 ani, avem administrații locale care s-au pus de acord să diminueze factura de electricitate – spre exemplu Saint Nazaire care o face de 4 ani ori Sarliac – o micuță localitate care a decis să stingă luminile noaptea pentru ca cei care doresc să poată observa, mai bine, stelele și lumina cerului iar astfel a atras turiști, în număr mare. Cred că pur și simplu această criză a accelerat conștientizarea faptului că trebuiesc făcute economii de energii, că trebuie îngrijită biodiversitatea dar și asupra faptului că, în definitiv, vitrina unui magazin este luminată noaptea, pentru nimeni”.
Sursă foto – pixabay.com