În urma celui de-al XX-lea congres al Partidului comunist chinez (PCC), Xi Jinping a fost reales duminică preşedinte al Chinei pentru un al treilea mandat de 5 ani. Xi devine astfel cel mai puternic lider chinez după Mao Zedung. Pentru prima dată de 25 de ani încoace, Biroul politic – instanţa decizională a PCC – nu numără nicio femeie dar în schimb are mulţi apropiaţi ai preşedintelui.

sondaj

Imediat după ce a fost reales în funcţie, omul forte de la Beijing a promis că «va lucra la greu ca să-şi îndeplinească sarcinile». Mulţumind «întregului partid» pentru încrederea acordată, Xi Jinping, reales de asemenea în fruntea armatei chineze, a estimat că «China nu se poate dezvolta fără restul lumii dar şi restul lumii are nevoie de China».

Analiştii reamintesc că într-un deceniu, Xi Jinping a făcut din China a doua economie din lume şi una dintre cele mai puternice armate.  Totodată, actualmente Xi Jinping été confruntat cu o încetinire spectaculoasă a economiei ţării sale, în particular din cauza strategiei «zero Covid» pe care a instaurat-o de aproape 3 ani ca să combată pandemia de coronavirus. De asemenea, China este într-o rivalitate acerbă cu SUA.

În discursul său final, Xi Jinping a reiterat ambiţia Chinei de a deveni la orizontul anului 2035 «o ţară socialistă modernă» pentru a marca apoi, în 2049, cu ocazia centenarului instaurării comunismului în China, «marea renaştere a naţiunii».

Potrivit agenţiei France Presse, Comitetul central al PCC – un fel de parlament intern partidului – a fost reînoit în proporţie de 65%. Printre cei 205 membri ai săi nu se află decât 11 femei. Iar printre cei 24 de membri ai Biroului politic al CC PCC, nu este nicio femeie, o premieră de un sfert de secol încoace.

Tot duminică s-a desemnat şi noul Comitet permanent al PCC, organ format din 7 oameni care în fapt deţin toată puterea în China. Condus de secretarul său general, adică de însuşi Xi Jinping, acest comitet nu mai numără decât apropiaţi ai liderului reales, o confirmare a faptului că Xi are în mână întregul aparat politic. Printre cei 6 colegi de comitet ai lui Xi Jinping se numără şi Li Qiang, viitorul premier al ţării. Unii analişi citaţi de agenţiile de presă consideră această stare de fapte, acest control total al aparatului de partid, ca pe dovada că Xi Jinping doreşte să guverneze mai mult de cât acest al treilea mandat, adică şi după anul 2027. Reamintim, pentru a putea pretinde la un treilea mandat, Xi reuşise în 2018 să modifice Constituţia ţării care prevedea până atunci un maximum de două mandate prezidenţiale.

Xi Jinping îşi va prelua oficial al treilea mandat prezidenţial în martie anul viitor. El devine astfel cel mai puternic lider chinez după Mao Zedung, fondatorul regimului comunist de la Beijing.

 

 

Sursă foto – cnn.com