Macron spune că Franța nu va folosi arme nucleare împotriva Rusiei dacă Putin decide să lanseze un atac nuclear în Ucraina

Franța nu va folosi arme nucleare împotriva Rusiei dacă Putin decide să lanseze un atac nuclear asupra Ucrainei, a spus președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu la televiziunea franceză, potrivit Bloomberg.

„Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii. Ele sunt definite clar și nu ar fi deloc afectate în mod direct dacă, de exemplu, ar exista un atac nuclear balistic în Ucraina, în regiune”, a spus Macron în timpul unui interviu în direct la postul public France 2, miercuri seara. Este prima dată când Macron discută în detaliu doctrina de descurajare nucleară a Franței cu privire la Ucraina. El a adăugat că „nu este bine să vorbim prea mult despre asta”.

Până acum, în ciuda retoricii agresive a rușilor, nu au fost observate schimbări în postura nucleară a Federației Ruse.  Recent, președintele SUA Joe Biden a declarat că nu crede că omologul său rus, Vladimir Putin, va folosi arma nucleară tactică în războiul cu Ucraina.

„Nu cred că o va face. Dar cred că este iresponsabil din partea lui să vorbească despre asta”.

Confruntat cu o rezistenţă ucraineană înverşunată, alimentată de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut aluzie la bomba atomică într-un discurs televizat la 21 septembrie. Săptămâna trecută, liderul de la Casa Albă a avertizat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui „Armaghedon” nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962.

 

 

Sursă foto – france24.fr